Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | nový sitcom Marta a Věra – na malém prostoru velká zábava

Vynikající Čtvrtou hvězdu nahrazuje v pondělním schématu ČT1 další sitcomová novinka České televize. Scénáristé Petr Kolečko a Tomáš Holeček vytvořili osmidílný seriál o zaměstnankyních slevového serveru leeevne.cz. V titulních rolích Bára Poláková a Sabina Remundová. Ústřední dvojici doplňuje Pavel Liška v roli šéfa firmy.

Marta a Věra (foto: ČT)

Marta a Věra (foto: ČT)

Neočekávejte úzkoprofilový humor, který nabízela Čtvrtá hvězda. Scénáristé Marty a Věry na to jdou zpříma. Vtipy nesou lehce pochopitelnou myšlenku či gag. Z nich pak vychází linka, která přirozeně řídí každý z jednotlivých dílů. Seriál si díky tomu jistě vytvoří širší divácký záběr než měl humor z Dejvického divadla. Marta a Věra je sitcom v pravém slova smyslu.

Ne každý herec je pro takový formát vhodný. Bára Poláková i Sabina Remundová jsou schopny dělat si legraci samy ze sebe. Na tomto základu se pak jednoduše staví. Doplňuje je šéf firmy Brouček (Pavel Liška), který slouží oběma hrdinkám jako nahrávač, v některých případech dokonce rozbuška. Nemohou být rozdílnější osoby než Marta a Věra.
Martě je kolem třicítky a místo partnera jí ve volných chvílích dělá společnost Facebook. Snaží se působit jako profesionálka a emancipovaná žena. Ale je tomu skutečně tak?

Marta a Věra (foto: ČT)

Marta a Věra (foto: ČT)

Marta:
Soustřeďte se na moje balancování mezi úslužností a asertivitou…

Marta a Věra (foto: ČT)

Marta a Věra (foto: ČT)

Věra je rázná protřelá žena mnoha profesí. Všechno zná, se vším si poradí, věci řeší rychle a účinně. Svět těchto dvou rozdílných povah nutně musí končit velkým třeskem. A také ano – mezi oběma herečkami to náležitě jiskří, chemie funguje na výbornou.
Přimíchaný smích, tolik typický pro angloamerickou produkci, mne nejprve vyvedl z míry, ale postupem času jsem ho přestal vnímat.

Věra:
Život na tomhletom Facebooku ti nahrazuje ten skutečnej, to není dobrý…

Marta a Věra (foto: ČT)

Marta a Věra (foto: ČT)

Nemá smysl spoilerovat a prozrazovat nejlepší momenty dílů, které jsem viděl. Zastavím se krátce u Sabiny Remundové. Netuším, zda to uslyší ráda nebo nerada, ale pokud zavřete oči, slyšíte hlas její matky. Jako by se Iva Janžurová vrátila o 30 let zpět, do doby své největší komediální slávy.

Remundová má stejnou dikci a téměř totožné zabarvení hlasu. Zdá se, že se Remundová v komediální poloze našla. (V seriálu Případy 1. oddělení hraje státní zástupkyni, to mi k ní ale příliš nesedí.) Věru v novém sitcomu vytvořila nezapomenutelnou. Věřím, že její evidentně poděděný komediální talent využijí časem i další režiséři. Určitě zvládne s přehledem i polohu méně karikovanou.

čt1Nelze očekávat od veřejnoprávní televize, že všechny její produkty budou mít jakýsi vyšší přesah. Jsem si ale jist, že Marta a Věra tuto nesmyslnou a nikdy nekončící debatu opět rozvine.
Zábavné formáty, které mají pobavit, vytvářejí všechny veřejnoprávní televize v Evropě. Lídrem je BBC. Ani Sherlock ani Červený trpaslík nebo Pán času neplní výchovnou ani edukační funkci.
Neexistuje formát, který by v ČT vznikat neměl. Jde o kvalitu zpracování. Buď je pořad dobrý nebo špatný.
Tenhle je prostě dobrý.
Nezbývá než si počkat na nejočekávanější novinku tohoto žánru letošního roku – českou verzi britcomu Kancl. U ní se teprve definitivně ukáže, zda u nás tento televizní žánr definitivně úspěšně zakotví.
[usr 8]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: © Česká televize, 2014

Marta a Věra
(Česko, 2014)
premiéra: 31. března 2014 na ČT1, poté každé pondělí ve 21:05
Režie: Jaroslav Fuit, Zdeněk Dušek
Scénář: Petr Kolečko, Tomáš Holeček
Kreativní producent ČT: Michal Reitler
Hrají: Barbora Poláková, Sabina Remundová, Pavel Liška

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast