Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Rozhovor | Šťastná Andrea Daňková

Pro mladou herečku Andreu Daňkovou je poslední rok velmi úspěšný. Jde z role do role, daří se jí i v divadle a začíná se na ni upínat pozornost diváků. V kinech se nedávno objevila v režijním debutu Ondřeje Sokola Krásno, ve střižně je film Evy Toulové Šťastná, ve kterém ztvárnila hlavní roli a na podzim se v televizi objeví film Osmy, který Andrea natočila s Jiřím Strachem.

Andrea Daňková - z filmu Šťastná

Andrea Daňková – z filmu Šťastná

Nedávno jste natočila dva filmy s režisérskými debutanty. Jedním z nich je Eva Toulová, druhým ostřílený divadelní režisér a herec Ondřej Sokol. Jak se Vám s nimi spolupracovalo?

S Evou to byl punk. Film je nízkorozpočtový, celý štáb byl složen z mladých a nadšených lidí. Byla to taková divoká jízda. Ale myslím, že to nadšení a kamarádství, které ten projekt drželo se projeví na výsledku.
S Ondřejem to bylo také skvělé. Je to velmi milý a vtipný člověk a strašně hezky se chová k ženám. Bylo to velmi příjemné se s ním pracovně setkat. Ty dva dny skvělého natáčení v Šumperku jsem si moc užila. Bylo to skvělé.

Andrea Daňková ve filmu Osmy Jiřího Stracha

Andrea Daňková ve filmu Osmy Jiřího Stracha

Točíte také pro televizi. Nedávno jste se na obrazovce objevila v cyklu Nevinné lži. Ptát se chci ale na film Jiřího Stracha Osmy. Má herečka strach, když má točit se Strachem?

Já jsem měla strach. Hlavně jsem cítila strašnou odpovědnost. V tomhle filmu mám poměrně velkou roli. Je to první opravdu renomovaná věc, kterou jsem dělala. Moc jsem se těšila, ale zároveň jsem se bála, že to zkazím. Bála jsem se, že zklamu Jirkovu důvěru.

Už jste ten film viděla? Co mu říkáte?

Viděla jsem ho dvakrát. Na pracovní projekci a na filmovém festivalu v Plzni. Moc se mi to líbilo. Na festivalu jsme sklidili pozitivní ohlasy od diváků i kritiků. Na podzim to zhodnotí diváci, až film poběží v České televizi.

Natáčení filmu Osmy - u stolu Andrea Daňková, vpravo Ivan Trojan

Natáčení filmu Osmy – u stolu Andrea Daňková, vpravo Ivan Trojan

Dá se už při natáčení poznat, jaký bude výsledek? Odhadla jste to u projektů, kterých jste se účastnila vždycky správně?

Do filmu Osmy jsem přirozeně vkládala velké naděje. Scénář byl krásný a Jirka Strach je podle mne jeden z nejlepších režisérů, které u nás máme. I tak jsem byla překvapena, jak skvěle to celé dopadlo.
Co se týče Evina filmu Šťastná, tak to si netroufám odhadnout. Možná bude na filmu trochu víc práce, protože to byl nízkorozpočtový projekt. Důležitý je ale kvalitní příběh, který vnímavý divák určitě ocení.

Vraťme se tedy ke Šťastné. Nese si v sobě film nějaké poselství nebo poučení?

Film odhaluje mimo jiné odvrácenou stranu herectví. Pravda je, že znám dívky, které se hlásí na DAMU a jsou strašně nadšené a naivní ve svých očekáváních. Často si neuvědomují, že to má i své stinné stránky. Těm by film možná mohl trochu pomoci nebo otevřít oči. Šťastná je ale hlavně odpočinkový film. Je to romantická komedie.

Z filmu Šťastná

Z filmu Šťastná

Jaké stinné stránky Vaše profese tedy má?

Já osobně si nemůžu stěžovat. Jsem strašně šťastná, že tohle povolání dělám a doufám, že ho dlouho dělat budu. Jako každé povolání i tohle má určité mínusy. Mezi herečkami je velká konkurence, občas se vyskytuje protekce. Záleží na vás, jak se s tím vším vypořádáte. Já to mám zatím úžasné. Jsem ve třetím ročníku DAMU, točím, všimli si mne i v divadlech, hostuju v Žizkovském, na Vinohradech i Jezerce. Takže mám dost práce a nemám čas řešit malichernosti nebo boje. Myslím, že se mi to docela vyhýbá.

S kolegyněmi z filmu Šťastná (Aneta Krejčíková, Andrea Daňková, MArie Kružíková)

S kolegyněmi z filmu Šťastná (Aneta Krejčíková, Andrea Daňková, MArie Kružíková)

Co Vás baví nejvíc? Divadlo, televize, film?

Všechno mě to baví. Čím víc se ale přibližuju filmovému světu, tak si uvědomuju, že ta práce před kamerou mě naplňuje asi nejvíc. Ale obojí má svá specifika a baví mě to. Film sice zanechá trvalou stopu, ale mám pocit, že i v divadle to není tak prchavé, jak se často říká. Ten zážitek může zůstat v divácích dlouho. Vzpomněla bych divadelní představení se Simonou Stašovou v Žižkovském divadle. Obě se snažíme odevzdat divákům úplně všechno a na divácích je vždycky po představení vidět, že je to představení zasáhlo. A za to jsem moc ráda. Ta kamera má pro mne ještě jeden aspekt. Ráda pracuju pod tlakem. Není čas zkoušet, kamera, klapka a musíte jet na první dobrou. A to mě strašně baví.

Andrea DaňkováAndrea Daňková (*1992)
Mladá herečka studuje třetím rokem pražskou DAMU. Na televizní obrazovce debutovala v seriálu Ulice. Hrála v několika studentských filmech, televizním cyklu Nevinné lži. Na plátnech kin se objevila ve filmu Krásno Ondřeje Sokola. V prosinci bude mít premiéru film Šťastná Evy Toulové, ve kterém ztvárnila roli mladé, naivní herečky. V České televizi se objeví brzy nový film Jiřího Stracha Osmy z doby normalizace.

U kterého z těch nových projektů byl ten tlak nejsilnější?

Jednoznačně u filmu Osmy. Ale ten jsem si nastavila sama. Jirka Strach je totiž strašně hodný a moc mi pomáhal. Je to vyloženě pohodový režisér. Chtěla jsem odvést nejlepší výkon a nezklamat.

Co máte před sebou?

Stále hraju v divadle. V září máme premiéru v divadle Disk. Před sebou další divadelní projekty. V jednání je i televizní projekt o kterém zatím nemůžu mluvit.

připravil: MS, totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm.cz, Česká televize © foto: Rostislav Šimek, Vladimír Křepelka, DAMU

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast