Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Magický hlas rebelky – komplexně a bez patosu o Kubišové

Tvorbu Olgy Sommerové není potřeba představovat. Stačí pouze vyslovit režisérčino jméno. Na kontě má bohatou filmografii plnou nezapomenutelných dokumentů, namátkou vzpomeňme třeba na film O čem sní ženy nebo Věra 68.
K těm největším úlovkům a nejdůležitějším filmům této autorky bude bezesporu patřit i Marta Kubišová s přiléhavým titulem Magický hlas rebelky.

Magický hlas rebelky

Magický hlas rebelky

Důvodů je několik. Tím prvním je fakt, že Kubišová vůbec svolila k realizaci. Druhým, je způsob, jakým Sommerová látku uchopila. Nevytvořila oslavný snímek, který přináší notoricky známá fakta a má za úkol zbožštit legendu.
Film se snaží představit Martu Kubišovou zeširoka. Představuje ji jako rozhodnou ženu, která nikdy neustupuje a pro kterou jsou zásady a přirozenost v jednání nejdůležitější.

Kubišová v průběhu snímku nikdy nepochybuje o správnosti svých postojů. Za každé situace si zachovává svou tvář. Vyzařuje z ní určitá tvrdost a sebekázeň, ale nevylučuje se to s ženskostí. Pomocí archivních záběrů a vhodně volených songů získáváme v průběhu filmu košatou představu o kariéře i osobním životě této legendy. I ona má momenty bolestné, které zde odhaluje. Jeden se týká vlastní matky, se kterou měla mimořádný vztah, další třeba ztráty prvního dítěte. Středobodem jejího života je dcera a mateřství, které jí pomáhalo překonat nejtěžší období.

Magický hlas rebelky

Magický hlas rebelky

Leccos se dovídáme i o současném přátelství Kubišové a ředitele Divadla Ungelt Milana Heina.
Skvělým nápadem Sommerové je zachycení jevištního partnerství Marty Kubišové a Anety Langerové. Kamera je s oběma zpěvačkami při zkouškách i na společných setkáních. Vrcholem je intimní scéna společného zpěvu písně Mama. Sommerová umí skvěle zachytit emoci, aniž by sklouzla k manipulaci.

V době natáčení filmu vznikal v divadle Ungelt muzikál libretistky Marty Skarlandtové a skladatele Karla Štolby o baronce Sidonii Nádherné Touha jménem Einodis. Hlavní postava Sidonie byla ztvárněna dvěma zpěvačkami, zralou Martou a mladou Anetou. Napadlo mě, že Anetě je právě sedmadvacet let, tedy tolik, kolik bylo Martě, když jí zakázali zpívat. Proto jsem inspirovala vznik písně, která je dialogem těchto dvou profesních kolegyň na téma Martina dvacetiletého nuceného mlčení, prozrazuje Olga Sommerová

Magický hlas rebelky

Magický hlas rebelky

Navíc některé mírně stylizované scény dodávají Magickému hlasu rebelky určitou obrazovou poetiku, což se s dokumentem coby žánrem vůbec nemusí vylučovat, naopak.
[usr 9]
Olga Sommerová vytvořila velmi komplexní obraz o slavné zpěvačce. Bez patosu i přehnaného obdivu. Sama za sebe hovoří i Cena diváků právě skončeného karlovarského festivalu.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: A-Company Czech, 4press © 2014

Magický hlas rebelky
Dokumentární
Česko, 2014, 90 min

Režie: Olga Sommerová
Scénář: Olga Sommerová
Kamera: Olga Špátová
Hudba: Aleš Březina
Hrají: Marta Kubišová, Jan Němec, Dana Němcová, Pavel Kohout, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Aneta Langerová, Václav Neckář

Magický hlas rebelky poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast