Recenze | Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil – vše zůstává při starém, naštěstí

Téměř deset let od sebe dělí oba Sin City filmy. Co se za tu dobu změnilo? Naštěstí téměř nic. Pokud obě zpracování postavíme vedle sebe, rozdílů najdeme jen velmi málo. Ten nejzásadnější zastupuje změna obsazení. Josh Brolin, který vystřídal v roli Dwighta McCarthyho Cliva Owena a Dennis Haysbert, který v roli Manuta nahradil zesnulého Michaela Clarka Duncana.

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Jinak zůstává vše při starém. Robert Rodriguez s Frankem Millerem jsou stále věrni komiksové předloze. A to jak obsahově tak vizuálně. Stejně jako knížky je i vizuál černobílý. Tu a tam s nějakou výraznou barvou (rty, oči, šaty, vlasy). Navíc oba pánové kompozice jednotlivých záběrů připravovali podle komiksových okének, takže v některých případech se plátno s komiksem shoduje téměř stoprocentně.

Pro fanoušky předlohy je to skvělé. Pro film jako takový to nepředstavuje žádný zásadní problém, krom někdy zbytečně dlouhých komiksových dialogů či vnitřních hlasů postav. Zejména ve chvílích, kdy se na plátně děje něco dynamického a Dwight (Josh Brolin) nám popisuje, to co se za chvilku stejně stane, působí tahle doslovnost nadbytečně. Držet se komiksových okének možná nebylo tak nutné i s ohledem na fakt, že se Miller rozhodl do filmu přidat dva nové příběhy, které v knížkách nenajdeme.


předobjednat

Eva Green na plakátu k pokračování Sin City

Eva Green na plakátu k pokračování Sin City

Na plátně září především titulní postava Evy Green – Ava Lord. Ďábelská femme fatale, která ničí s gustem vše kolem sebe. Zejména pak muže, kteří jí nemohou odolat. Zakázaný americký plakát s představitelkou zkažené dámy je pouhým náznakem toho, co je nakonec na plátně z Evy Green vidět. Od začátku do konce je to hlavně přehlídka jejích ňader, buď zcela explicitní (full frontal) nebo umně schovaných do stínů, přesto vždy viditelná. Herečka se nemá za co stydět a v tomto ohledu je na americký film mimořádně evropská:).

Návrat do Města hříchu je zároveň prequelem i sequelem předchozího dílu, jelikož tři ze čtyř epizod, které v pokračování uvidíme, předcházejí událostem prvního filmu. Marv, Goldie i Hartigan se tak vracejí na scénu. Jak už bylo řečeno Owena vystřídal Brolin a rozhodně to není na škodu (podle mne naopak).

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Vedle Evy Green ve filmu jednoznačně září Mickey Rourke, který ač schován za výraznou maskou, je jakýmsi hlavním symbolem komiksu i celého filmu. Joseph Gordon-Levitt jako nepřiznaný Roarkův syn (nově přidaná postava) opět dokazuje, že je jedním z nejnadějnějších herců z nastupující generace. Jessica Alba taky přesvědčuje, že není jen pěkná holka, ale umí zahrát zničenou striptérku, toužící po velké pomstě.

Sin City: Ženská pro kterou bych vraždil

Sin City: Ženská pro kterou bych vraždil

Zajímavost:
Josh Brolin (Dwight) a Mickey Rourke (Marv) se při natáčení nikdy nepotkali. Sladit volné termíny klíčových herců se ukázalo jako problém, a tak Rodriguez zvolil techniku, kterou používá při natáčení většiny svých filmů – skupinové scény natočil s každým z herců zvlášť. Mnozí z herců, kteří se na plátně objevují spolu, se na place tedy vůbec nemuseli potkat.
Když se objevil Josh Brolin a ptal se, kde je Mickey Rourke, řekl jsem, že už má hotovo. A on: „Všechny scény mám s Mickeym! Vláčí mě po městě, pijeme spolu a vozí mě v autech!“ Povídám mu: „Já vím. Až se k tomu dostaneme, na něco přijdu, mám už praxi,“ vzpomíná Rodriguez.
Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Dějové linky se s jedničkou proplétají opravdu jen velmi okrajově, takže pokud jste jedničku nikdy neviděli, můžete do kina vyrazit bez obav. Rozhodně nepotřebujete nic znát ani vědět.

Od čtvrtka 4. 9. velká soutěž o lístky do kina, tašky, komiksy a plakáty

Brutalita, která není zkropena rudou ale bílou krví, sexy kočičky, které si nenechají nic líbit a absence metrosexuálních superhrdinů. To vše definuje Sin City, jedinou filmovou adaptaci komiksu pro skutečné dospěláky.
Krok distributora požádat o české titulky k filmu dvorního překladatele Sin City v ČR Václava Dorta se ukázal jako prozíravý.
[usr 8]
PS: Rodriguez si evidentně oblíbil Lady Gagu. Po výrazné epizodce v Machete zabíjí se tato mistryně vlastního redesignu objevuje i v pokračování Sin City. Skutečně ji nelze přehlédnout :)

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: A-Company Czech © 2014, Comics Centrum

Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil
Sin City: A Dame to Kill For
Akční / Krimi / Thriller
USA, 2014, 103 min
Premiéra: 4. 9. 2014 (A-Company Czech)

Režie: Robert Rodriguez, Frank Miller
Předloha: Frank Miller (komiks)
Scénář: Frank Miller
Kamera: Robert Rodriguez
Hudba: Robert Rodriguez, Carl Thiel
Hrají: Mickey Rourke, Rosario Dawson, Eva Green, Jessica Alba, Jamie Chung, Jaime King, Dennis Haysbert, Alexa Vega, Joseph Gordon-Levitt, Josh Brolin, Ray Liotta, Juno Temple, Jeremy Piven, Christopher Meloni, Bruce Willis, Stacy Keach, Julia Garner, Lady Gaga, Powers Boothe, Marton Csokas

Sin City zenska pro kterou bych vrazdil plakat

  1. “Krok distributora požádat o české titulky k filmu dvorního překladatele Sin City v ČR Václava Dorta se ukázal jako prozíravý.”
    Proč je tedy nepochopitelně na začátku Marvovo “I`ve got a condition” přeloženo jako “mám podmínku”? :)

    Reagovat na tento komentář
  2. […] Recenze | Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil – vše zůstává při starém, naště… […]

    Reagovat na tento komentář
  3. […] Recenze | Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil – vše zůstává při starém, naště… […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.