Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Ztracen 45 – Kreativní, ale nevyvážené

Žánr doku-drama není v našich končinách příliš častý. V kinech už vůbec ne. Režisér Josef Císařský se rozhodl vyprávět příběh Josefa Čapka a jeho ženy Jarmily. Skrz vzpomínky pamětníka a herecké vložky (s Taťjanou Medveckou, Alexandrem Rašilovem a Annou Císařovskou) nahlížíme na jejich komplikovaný vztah a zejména pak na marné Jarmilino hledání manžela po válce.

Ztracen 45 (foto: Cinemart)

Ztracen 45 (foto: Cinemart)

Obecně se soudí, že malíř a spisovatel zemřel těsně před koncem války v koncentračním táboře na epidemii tyfu. Několik na sobě nezávislých lidí ale tvrdilo, že Josefa viděli těsně po válce. Jarmila Čapková se na základě těchto svědectví vydala na strastiplnou pouť po Německu. Manžela ale nikdy nenašla.

Ztracen 1945 (foto: Cinemart)

Ztracen 1945 (foto: Cinemart)

Císařovský se ponořil do osudů těžce zkoušených manželů. Způsob, jakým nám fakta a domněnky předkládá se vyloženě nabízí. Faktografických materiálů a přímých svěděctví se totiž příliš nezachovalo. Ne snad, že by autor předkládal přímo fabulace, nic takového ve filmu není. Prostřednictvím jako vždy vynikající Medvecké sledujeme vývoj Čapkovy manželky. Od počáteční deziluze ze společného vztahu až k restartu zamilovanosti ve chvíli, kdy Josefa ztrácí definitivně.

Hrané pasáže, doplněné předčítanými Jarmilinými deníky jsou doprovázeny naléhavou hudbou či prostřihy na Josefův život v koncentračním táboře. Režisér klade důraz i na kameru a lyrické obrazové vsuvky. Když pak Jarmila na přání manželovo rozřezává jeho obrazy, nastává definitivní konec jedné ne zcela naplněné lásky.

Ztracen 1945 (foto: Cinemart)

Ztracen 1945 (foto: Cinemart)

Bohužel celý film nemá tak silný příběh, lépe řečeno fakta a domněnky jsou tu potlačeny na úkor hraných částí. Jako celek působí film poněkud nevyváženě a rozpačitě. Přesto musím ocenit Císařovského kreativitu a zapálenost pro téma, které zatím nikdo významně nezpracoval.
[usr 6]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart © 2014

Ztracen 45
Dokumentární / Drama
Česko, 2014, 67 min
Premiéra: 11. 9. 2014 Cinemart

Režie: Josef Císařovský
Scénář: Josef Císařovský
Kamera: Michal Němec
Hudba: Bára Císařovská
Hrají: Taťjana Medvecká, Saša Rašilov nejml., Anna Císařovská

Ztracen45_poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast