Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Pohádkář – Michálek to s romantikou nepřehnal, servíruje detektivní drama

Adaptace románu Barbary Nesvadbové Pohádkář má v zádech Vladimíra Michálka a Marka Epsteina. A hned na prvních řádcích lze prozradit, že dopadla dobře. Příběh Marka Freuberta (Jiří Macháček), který žije dvojím životem (představuje se také jako Kamil) a citově se zmítá mezi dvěma ženami (Eva Herzigová, Anna Geislerová) slibuje romantické drama s detektivní zápletkou. Mára má velké dluhy. Ale také dvě ženy, dvě děti a spoustu energie na oba vášnivé vztahy. Na začátku filmu je v řece nalezeno tělo, které má velmi ojedinělou krevní skupinu. Tutéž, kterou má i před časem zmizelý Mára. Detektiv kriminálky kapitán Rott (Matěj Hádek) při rozplétání identity mrtvého muže naráží na složitý propletenec vztahů možné oběti a postupně se stává jeho součástí…

Pohádkář (foto: Falcon)

Pohádkář (foto: Falcon)

Film je vlastně jedním velkým flashbackem, příběh hlavního hrdiny a jeho žen promlouvá ústy vyslýchaných milenek a zároveň tu paralelně sledujeme i život detektiva Rotta. Romantika je tu jen okrajovým produktem. Spíš je to sled nálad a vhledu do duší hlavní čtyřky. Nutno uznat, že Michálek tohle umí. Dokáže na plátně v jednu chvíli vytvořit příjemnou i depresivní atmosféru. Ostatně Pohádkář na tomhle mixu pocitů i žánru staví. Drama, romantika, smutná komedie a detektivka.

Úsměvů je tu pomálu. To ale vůbec nevadí. Osobně jsem vděčný každému českému titulu, který se snaží být alespoň trochu originální a nehraje na známou strunu „laskavý český film“. Pohádkář čerpá z Nesvadbové knihy, ale Epstein s Michálkem do něj detektivní vložku přidali. Filmu to rozhodně prospělo. Látku to více zatemňuje, dotváří to „příjemnou depku“, která z plátna chvílemi velmi výrazně dýchá.
Romantika v pravém slova smyslu tu vlastně ani není. Spíš vášeň a touha, která ne vždy vede ke světlým koncům.

Pohádkář (foto: Falcon)

Pohádkář (foto: Falcon)

Jiří Macháček jako schizofrenní jedinec uspěl na celé čáře. Osobně mne velmi překvapil. Nepamatuju si, že bych ho v poslední době viděl v roli, která střídá tolik zajímavých poloh. Od komediální, dramatické až k výrazu smutného a téměř zlomeného muže. Anna Geislerová je sázkou na jistotu a o svých kvalitách nemusí nikoho přesvědčovat (aktuálně září také v seriálu HBO Až po uši). Ale ruku na srdce, všichni jsou především zvědaví jaká je ta Herzigová? – Jednoduše dobrá. Herectví legendární topmodelky je pevné v kramflecích, sama působí oduševněle a sebejistě. Ve vypjaté hádce v koupelně z ní dokonce jde přímo strach. Potlačovaná hysterie v celé své kráse. Dotlačena okamžikem projevit, co v sobě dlouho dusí. Musím říct, že jsem dlouho v českém filmu na takto malém prostoru neviděl vypjatější scénu. Přesněji řečeno, takhle skvěle odvedenou.

Pohádkář (foto: Falcon)

Pohádkář (foto: Falcon)

Matěje Hádka si Michálek vyzkoušel už v předchozím společném projektu Posel. Všestrannému sympaťákovi role kapitána Rotta velmi sedí. Jeho policajt je trochu unavený pětatřicátník s vlastními rodinnými problémy. Má ale to štěstí, že se musí soustředit na něco (někoho) jiného. Zmínit se musím i o Márově dceři v podání Anny Linhartové. Chvílemi odrzlá studentka se světlými momenty mi připomíná ranou Geislerovou v tom nejlepším smyslu slova.

Pohádkář (foto: Falcon)

Pohádkář (foto: Falcon)

Technicky je novinka na vynikající úrovni. Kamera Martina Štrby (Hořící keř, Babí léto, Vendeta, Je třeba zabít Sekala) je jako vždy skvělá. Jeho práce patří léta k tomu nejlepšímu, co český film umí obrazově a atmosféricky nabídnout.
Scénář nemá žádné výrazné slabiny, až na šílené momenty s product placementem, o kterém se zmíním nakonec. Epstein i Michálek v každém případě zajistili, aby se neopakoval průšvih jménem Bestiář (autorka předlohy také Nesvadbová). Jeho převedení do filmové podoby se naopak nepovedlo vůbec.

Marek Epstein a Vladimír Michálek

Marek Epstein a Vladimír Michálek

A když už jsme u toho nepovedeného: není toho příliš. Ale bohužel to stojí za to. Rozumím tomu, že se každý počin musí z něčeho zaplatit. Product placement je běžnou součástí filmů. Ale musí se to umět. Nežehráme tu poprvé na způsob, jakým k němu přistupují čeští tvůrci. Dosud nejhorší případy s filmy Láska je láska nebo Líbáš jako ďábel jsme už popsali. Hlavním partnerem Pohádkáře je Mastercard. Ve filmu se kreditkou či mobilní aplikací platí (pípá) minimálně pětkrát. Na nákupech i v restauracích. Vždy to dokonale rozbíjí nebo degraduje nastalou či uplynulou scénu. Když už – stačilo to dvakrát. Hustit to ale do platícího diváka tolikrát, to už je trochu moc. Naštěstí není Pohádkář prošpikován dalšími produkty a na tohle se lze připravit a případně se tomu i hořce zasmát. Partner filmu by se měl příště zamyslet nad tím, jestli to pro jeho produkt není spíš služba medvědí…
Ale zpátky k filmu samotnému. Pohádkář je rozhodně v té lepší polovině letošních českých počinů. Bez zbytečných klišé, poměrně svěží, ne úplně pozitivní a leckdo z nás se v něm může i najít.

  • 80%
    Herci - 80%
  • 75%
    Režie - 75%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 90%
    Kamera - 90%
  • 60%
    Hudba - 60%
70%

Pár slov nakonec

Pohádkář by si možná zasloužil o něco vyšší známku, ale trestám jej za vlastní degradaci násilným product placementem. Vladimír Michálek režijně uspěl, ozdobou filmu je kamera i herecké výkony. Další české novinky v řadě se bát nemusíte.

Alex C., totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon © 2014

Pohádkář
Rozprávkar
Drama / Romantický
Česko, 2014, 90 min
Premiéra ČR: 6. listopadu 2014 (Falcon)
Premiéra SR: 13. listopadu (Continental)

Režie: Vladimír Michálek
Předloha: Barbara Nesvadbová (kniha)
Scénář: Marek Epstein
Kamera: Martin Štrba
Hudba: Roman Holý
Hrají: Jiří Macháček, Aňa Geislerová, Eva Herzigová, Anna Linhartová, Jiří Dvořák, Mariana Kroftová, Matěj Hádek, Gabriela Míčová, Lubomír Tichý, Alena Mudrová

Pohadkar_poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast