Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

První dojmy | Exodus: Bohové a králové

Ridley Scott je klasikem historických a sci-fi spektáklů. Poslední léta jsou výsledky jeho tvorby značně kolísavé. Jednoznačné hity jako Vetřelec nebo Gladiátor se v jeho filmografii už dlouho neobjevují. A velkým hitem nebude ani biblický epos Exodus: Bohové a králové. Scénář sice není nejlepší, ale problémem je spíš rozvleklost a přilišná popisnost.

Když už se Ridley Scott v určitých pasážích vydal vlastní cestou, měl na ní zůstat a ne si z Mojžíšova příběhu udělat jen základ pro svůj další dobrodružný film. Vznikla spíš velkolepá komerční vyprávěnka dle klasické šablony, než umělecky hodnotný snímek.

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Klasický Mojžíšův příběh ve velkolepých kulisách představuje v roli biblického proroka Christiana Balea. Bývalý egyptský princ je vypuzen ze své domoviny a když pozná svůj pravý původ, rozhodne se vyvést svůj lid z otroctví. Není to ale biblická adaptace v pravém slova smyslu, tak jako jí nebyl nedávný Noe Darrena Aronofskyho.
Nabízí minimálně několik zajímavostí. Bůh je zde vyobrazen jako hašteřivý jedenáctiletý chlapec a nikoliv všemohoucí a vševědoucí v rámci klasických představ.
Jak už bylo řečeno – Ridley Scott jde opět svou cestou a víc než bibli nabízí dobrodružný příběh se základní a fungující linkou dvou znesvářených bratrů. Otázkou je, jestli je v tomto případě tahle cesta správná.

Ale pojďme také chválit – Exodus má vynikající výpravu. Převážnou část tvoří CGI, ale natáčelo se i v exotických destinacích, které na plátně vypadají opravdu velmi efektně. Na biblických „Deseti ranách egyptských“ si animátoři dali obzvlášť záležet. Všichni jsme samozřejmě čekali na legendární rozestoupení moře. I s tím si Scott poradil poněkud netradičně, ale zajímavě.
Ale ani snaha ozvláštnit tolikrát vyprávěný klasický příběh není korunována jednoznačným úspěchem. Pokazil to problémový scénář. I dialogy občas budí nechtěný úsměv na tváři.

3x ridley scott BD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Exodus: Bohové a králové

Exodus: Bohové a králové (foto: CinemArt)

Recenze příští týden

  • 75%
    Režie - 75%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 75%
    Kamera, vizuál - 75%
65%

Exodus: Bohové a králové | První dojmy

O Exodu se nedá hovořit jako o nějakém přelomovém či velkém Scottově díle. Jde o lepší dobrodružný film, který v divákovi určitě bude nějakou dobu rezonovat. Ale Gladiátor to není ani náhodou.

Sending
User Review
4.5 (2 votes)
Martin Staněk, totalfilm.cz
foto/video: Cinemart © 2014

Exodus_plakat_A1_web

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast