Odstartoval druhý ročník My Street Films – natočte film z vaší ulice!

Loňský úspěšný ročník filmového projektu My Street Films, jenž vzniká pod záštitou dokumentárního portálu DAFilms.cz, ukázal, že mezi filmovými amatéry i fanoušky všech generací rozhodně nechybí chuť natáčet a následně prezentovat vlastní krátké snímky. Příležitost stát se filmařem a představit zajímavá, málo známá, každodenní i zapomenutá místa v krátkém snímku do deseti minut má tak kdokoliv, kdo vlastní filmovou kameru, fotoaparát či mobilní telefon. Kdo vlastní dobrý filmový námět, může jej přihlásit do soutěže námětů již 20. dubna a získat pomoc zkušených režisérů! Svůj hotový film můžete přihlásit do 7. září 2015.

Portál MyStreetFilms.cz

Portál MyStreetFilms.cz

Projekt, jenž k českému publiku přišel z Velké Británie, kde filmová soutěž krátkých snímků pod vedením filmového festivalu Open City Docs Fest probíhá již pátým rokem, se s vyhlášením druhého ročníku pouští do významného rozšíření svých aktivit. S druhým rokem totiž oslovuje obyvatele všech měst České republiky, za nimiž bude také prostřednictvím workshopů a projekcí pravidelně dojíždět.

“První ročník projektu pro nás byl velkým, ale pozitivním překvapením. Našlo se mnoho zájemců, kteří natočili krátké filmy pouze pro tuto soutěž a dali si záležet na obsahu i filmové formě. Soutěž filmových námětů umožnila nezkušeným filmařům realizovat své snímky prostřednictvím spolupráce se zkušenými režiséry a střihači. Možnost zaslat svůj námět proto všem vřele doporučuji. Zároveň mapu doprovázel velký zájem o veřejné projekce a filmové workshopy, kdy jsme měli možnost se s účastníky setkat tváří v tvář a o jejich tvorbě osobně mluvit. Úspěch prvního ročníku nás přesvědčil o tom, že filmová mapa má potenciál oslovit filmaře z celé České republiky, proto jsme se rozhodli výzvu rozšířit,” vysvětluje nový prvek soutěže vedoucí projektu Diana Tabakov z portálu DAFilms.cz.

Na Knížecí

Na Knížecí – vítězný film pilotního ročníku

Jedinou podmínkou přihlášení je vyplnění jednoduchého formuláře na stránkách projektu a dodržení délky snímku do deseti minut. Točit je možné na jakákoliv audiovizuální zařízení včetně fotoaparátů a mobilních telefonů. Autor nejvydařenějšího snímku získá možnost v roce 2016 se svým krátkým filmem odcestovat na prestižní londýnský festival Open City Docs Fest, kam se v letošním roce chystá první vítězka soutěže Taťána Rubášová, autorka snímku Na Knížecí věnovaného historii jedné pražské lokality. Majitel druhého místa se může těšit na vlastní projekci snímku v rámci nadcházejícího 19. ročníku MFDF Ji.hlava, jak se to v uplynulém roce poštěstilo Michalu Hříbkovi s filmem Za plakátem, prostřednictvím kterého autor reagoval na všudypřítomnost reklamy v městském prostředí.

Veškeré informace o projektu, uzávěrce soutěže námětů a krátkých filmů i sérii doprovodných programů je možné nalézt na stránkách www.mystreetfilms.cz.

 zdroj: A. Průchová, DaFilms.cz