Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Odstartoval druhý ročník My Street Films – natočte film z vaší ulice!

Loňský úspěšný ročník filmového projektu My Street Films, jenž vzniká pod záštitou dokumentárního portálu DAFilms.cz, ukázal, že mezi filmovými amatéry i fanoušky všech generací rozhodně nechybí chuť natáčet a následně prezentovat vlastní krátké snímky. Příležitost stát se filmařem a představit zajímavá, málo známá, každodenní i zapomenutá místa v krátkém snímku do deseti minut má tak kdokoliv, kdo vlastní filmovou kameru, fotoaparát či mobilní telefon. Kdo vlastní dobrý filmový námět, může jej přihlásit do soutěže námětů již 20. dubna a získat pomoc zkušených režisérů! Svůj hotový film můžete přihlásit do 7. září 2015.

Portál MyStreetFilms.cz

Portál MyStreetFilms.cz

Projekt, jenž k českému publiku přišel z Velké Británie, kde filmová soutěž krátkých snímků pod vedením filmového festivalu Open City Docs Fest probíhá již pátým rokem, se s vyhlášením druhého ročníku pouští do významného rozšíření svých aktivit. S druhým rokem totiž oslovuje obyvatele všech měst České republiky, za nimiž bude také prostřednictvím workshopů a projekcí pravidelně dojíždět.

„První ročník projektu pro nás byl velkým, ale pozitivním překvapením. Našlo se mnoho zájemců, kteří natočili krátké filmy pouze pro tuto soutěž a dali si záležet na obsahu i filmové formě. Soutěž filmových námětů umožnila nezkušeným filmařům realizovat své snímky prostřednictvím spolupráce se zkušenými režiséry a střihači. Možnost zaslat svůj námět proto všem vřele doporučuji. Zároveň mapu doprovázel velký zájem o veřejné projekce a filmové workshopy, kdy jsme měli možnost se s účastníky setkat tváří v tvář a o jejich tvorbě osobně mluvit. Úspěch prvního ročníku nás přesvědčil o tom, že filmová mapa má potenciál oslovit filmaře z celé České republiky, proto jsme se rozhodli výzvu rozšířit,“ vysvětluje nový prvek soutěže vedoucí projektu Diana Tabakov z portálu DAFilms.cz.

Na Knížecí

Na Knížecí – vítězný film pilotního ročníku

Jedinou podmínkou přihlášení je vyplnění jednoduchého formuláře na stránkách projektu a dodržení délky snímku do deseti minut. Točit je možné na jakákoliv audiovizuální zařízení včetně fotoaparátů a mobilních telefonů. Autor nejvydařenějšího snímku získá možnost v roce 2016 se svým krátkým filmem odcestovat na prestižní londýnský festival Open City Docs Fest, kam se v letošním roce chystá první vítězka soutěže Taťána Rubášová, autorka snímku Na Knížecí věnovaného historii jedné pražské lokality. Majitel druhého místa se může těšit na vlastní projekci snímku v rámci nadcházejícího 19. ročníku MFDF Ji.hlava, jak se to v uplynulém roce poštěstilo Michalu Hříbkovi s filmem Za plakátem, prostřednictvím kterého autor reagoval na všudypřítomnost reklamy v městském prostředí.

Veškeré informace o projektu, uzávěrce soutěže námětů a krátkých filmů i sérii doprovodných programů je možné nalézt na stránkách www.mystreetfilms.cz.

 zdroj: A. Průchová, DaFilms.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast