Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V Cannes začíná 68. ročník prestižního festivalu

Až do 24. května potrvá ode dneška nejprestižnější filmová přehlídka na světě. Přehlídka večerních dámských rób a pánských luxusních jachet doplněná celosvětovými premiérami i hvězdami nabídne letos zahajovací film francouzské provenience. V něm se zaskví hvězda první velikosti – francouzská filmová diva Catherine Denevue. Film Hlavu vzhůru režisérky Emmanuelle Bercot vypráví o soudkyni pomáhající mladému delikventovi.

Před zahájením sama Denevue prohlásila, že ve Francii už žádné hvězdy nejsou: „Všichni si dělají selfie, sdílí své soukromí a nejsou vůbec vzácní. Hvězda je někdo, kdo si střeží soukromí a zůstává decentní.“ Hlavu vzhůru se v Cannes promítá mimo soutěž. v soutěži má Francie jiný slibný snímek – nový thriller Jacquesa Audiarda – Dheepan, který vypráví příběh čekatele na azyl.

Catherine Denevue a Emmanuelle Bercot

Catherine Denevue a Emmanuelle Bercot

Matteo Garrone přiváží The Tale of Tales s hvězdou Salmou Hayek a Vincentem Casselem. Giorgos Lanthimos má ve francouzském letovisku sci-fi Humr s Colinem Farrellem a Léou SeydouxNatalia Portman dostala možnost prezentovat svůj režijní debut, adaptaci románu Amose Oze Příběh o lásce. Stejně jako zahajovací film se její prvotina promítá mimo soutěž. Do Cannes se vrací i Gaspar Noé. Tentokrát s novinkou Láska. Jeho snímek Zvrácený z roku 2002, způsobil u mnohých canneských diváků znechucení. Někteří dokonce omdlévali a houfně opouštěli sál.

Česká kinematografie bude zastoupena v sekci Cinéfondation, do níž se probojoval krátký film Retriever natočený studenty pražské FAMU.

V čele poroty letos zasedli bratři Cohenové. Zasednou v ní mimo jiné i Sophie Marceau, Siena Miller, Guillermo Del Toro nebo Jake Gylenhaal.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast