Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

NFA bude mít letní kino na žižkovském Nákladovém nádraží

NFA bude provozovat letní kino na Nákladovém nádraží Žižkov. Letní kino se nachází v atraktivním industriálním prostoru: hlediště v kolejišti je vybudováno na osmi nákladních vagonech a desetimetrové plátno je zavěšené na ikonických ocelových spojovacích lávkách. Za nepříznivého počasí se projekce odehrají v bývalých skladovacích prostorách funkcionalistické kulturní památky. Program začíná 15. června a během léta nabídne celkem 40 projekcí. Připraveny jsou také přednášky o historii a principech kinematografie, zvukové a obrazové workshopy, projekce experimentálních projektů z 16mm či programové odpoledne Ponrepo dětem. Dramaturgie se zaměřuje na filmy o městě, nebudou ale chybět ani němé filmy s živou hudbou. Program bude zveřejňován na letnikino.nfa.cz. Mezi očekávané divácké hity patří Terminátor nebo scifi komedie Návrat do budoucnosti.

Letní kino NFA

Letní kino NFA

Na kolejích čeká vrah, Slnko v sieti, Dáma na kolejích: tyto a mnoho dalších filmů nabídne od 15. června Národní filmový archiv divákům letního kina na Nákladovém nádraží Žižkov. Na prostředí industriální kulturní památky reaguje nejen dramaturgie, ale i uspořádání letního kina: plátno je zavěšené mezi výtahové věže a hlediště je vybudováno v kolejišti, na osmi nákladních vagonech.

Dáma na kolejích (foto archiv)

Dáma na kolejích (foto archiv)

Velkoryse pojatá terasa o rozloze 700 m² nabízí i ekologicky provozovaný bar a je otevřena denně od 12. 00. Vedle toho bude různě využito dalších osm vagonů, které se proměnily například v komunitní zahrádku, uměleckou instalaci v rámci Landscape festivalu nebo dětské hřiště.

„NFA má k areálu Nákladového nádraží Žižkov vztah jako k svému budoucímu sídlu, ale také ukazuje, jak může být atraktivní pro nejširší veřejnost. Letní kino je vždycky trochu riskantní podnik, tak věřím, že diváci ocení otevření tohoto místa i jeho kulturní náplň a budou sem nacházet cestu co nejčastěji,“ uvádí Michal Bregant, generální ředitel NFA.

Letní kino NFA

Letní kino NFA

Provoz letního kina zahájí němá komedie Milenky starého kriminálníka s Vlastou Burianem a Anny Ondrákovou. Film, který NFA restauroval a loni nabídl do distribuce, má za sebou desítky uvedení v ČR i zahraničí a na NNŽ bude promítán s živou hudbou v podání tria Neuvěřitelno. Stejná skupina v průběhu léta doprovodí i další němý film z nabídky NFA: gotický horor Příchozí z temnot. Živou hudbou bude doprovázena také Tonka Šibenice z roku 1930, která byla natáčena ještě jako němá. Slavnou tragédii podle Egona Erwina Kische doprovodí hudební formace Sítě.

Nabídka letního kina je velmi různorodá, vedle již zmíněných titulů se diváci mohou těšit na zcela prvního Terminátora nebo komedii Roberta Zemeckise Návrat do budoucnosti, od jejíž premiéry uplyne 3. července přesně třicet let.

Návrat do budoucnosti (foto archiv)

Návrat do budoucnosti (foto archiv)

Stranou nezůstanou ani experimenty a vzdělávání. K vidění bude například Kouzelná skříňka – experimentální projekční zařízení volně inspirované pozorováními subjektivních zrakových vjemů, které prováděl Jan Evangelista Purkyně v 19. století. Nejmladším divákům je určen populární formát Byl jednou pan Ponrepo, který představí němé filmy v doprovodu živé hudby. K některým snímkům děti samy vytvoří hudební doprovod pomocí nejrůznějších nástrojů.

Vstupné začíná na 50 Kč. Veškeré informace včetně programu budou postupně zveřejňovány na http://letnikino.nfa.cz

zdroj: NFA
foto: archiv (2), (4) a © Dorota Velek (1), (3)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast