Ve Varech budou soutěžit čeští tvůrci i velká evropská jména

Dnes byl odtajněn kompletní program letošního jubilejního ročníku karlovarského festivalu. Mezi sedmi světovými a šesti mezinárodními premiérami festival představí nové filmy Dietricha Brüggemanna, rumunských tvůrců Anci Damianové a Florina Serbana či debut talentovaného italského tvůrce Ferdinanda Cita Filomarina. Soutěžit budou i dva české filmy.

 


Suverénní hrou se žánry a zároveň výraznými politicko-morálními komentáři se v soutěži zaskví trio z nejzajímavějších současných evropských režisérů. Ceněný německý tvůrce Dietrich Brüggemann (Křížová cesta) uvede v premiéře radikální anti-neonacistickou satirickou komedii Heil, jízlivý komentář ke stavu německé společnosti předestřený strhujícím tempem. Červený pavouk, hraný debut předního polského dokumentaristy a kameramana Marcina Koszałky je precizně vystavěným psychologickým thrillerem inspirovaným skutečnými událostmi a pojednávajícím o mechanismech zrodu masového vraha. Uznávaný dánský dokumentarista Daniel Dencik představí hranou prvotinu Zlaté pobřeží, originální historický film, který je lyrickou básní i děsivou noční můrou a především vyhraněným svědectvím o evropském kolonialismu.

 

Česká republika bude v hlavní soutěži zastoupena dvěma tituly. Domácí péče, debut Slávka Horáka upínající pozornost k obětavé ošetřovatelce, které osud postaví do cesty jen těžko překonatelnou překážku, vypráví o smrtelně vážných věcech s jemným humorem. Jan Prušinovský divákům představí Kobry a užovky, nekompromisní drama dvou bratrů vyrovnávajících se různými způsoby s bezútěšností a nedostatkem prostředků na středočeském maloměstě.

Fakt, že se kvalitní italská filmová produkce nevyčerpala na nedávném canneském festivalu, dokazuje výjimečný debut Antonia, originální vhled do života uznávané básnířky Antonie Pozziové (1912 – 1938), který ani ne třicetiletý Ferdinando Cito Filomarino natočil v produkci proslulého kolegy Luky Guadagnina.
Podobným příslibem pro evropský film blízké budoucnosti je kosovský talent Visar Morina, který v karlovarské soutěži představí svoji celovečerní prvotinu Babai, příběh desetiletého chlapce následujícího otce na dramatické cestě z Kosova do Německa.

S výrazně stylizovanými filmy do Karlových Varů přijedou dvě filmařky. Autorka obdivovaného snímku Crulic – Cesta na onen svět Anca Damianová ve svém novém výtvarně-filmovém počinu Kouzelný vrch líčí dobrodružné osudy horolezce a fotografa Adama Winklera za použití techniky animovaných koláží vycházejících z dobových materiálů. Respektované dílo klasika jidiš literatury Šoloma Alejchema posloužilo jako inspirace ukrajinské režisérce Evě Neymannové (Dům s věžičkou na MFF KV 2012), jejíž třetí film Píseň písní nabízí dějově volně propojené uhrančivé obrazy zaniklého světa židovského štetlu počátku 20. století.

Karlovy Vary - ilustrační foto - zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Karlovy Vary – ilustrační foto – zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Mezi sedmi soutěžícími debuty se objeví i americký snímek Francouze usazeného v Massachusetts Diega Ongara Bob a stromy, ve stylu verité natočený příběh dřevorubce a chovatele dobytka Boba Tarasuka, charismatického dříče se slabostí pro golf a gangsterský rap.
Pět let po cenami ověnčeném berlínském soutěžním filmu Když chci, tak písknu přichází rumunský tvůrce Florin Serban s dramatem „na tělo” Box, v jehož příběhu svede dohromady kroky devatenáctiletého talentovaného boxera a o generaci starší atraktivní divadelní herečky.
Drama dospívání a jitřivou fotogeničnost quebeckého venkova ve svém komorním debutu Zvuk stromů komplexně vystihl kanadský tvůrce François Peloquin. Kinematograficky ambiciózní a symboly protkaný způsob vyrovnání se s bolestnou ztrátou blízké osoby představí rakouský tvůrce Peter Brunner v niterné studii Má křídla, kdo končí pádem, jejíž název přiznává inspiraci v básnické tvorbě Ingeborg Bachmannové.

zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary