Polednice s Geislerovou a Kolářovou je dotočena (video)

Jedna z nejobsazovanějších domácích hereček Aňa Geislerová a Daniela Kolářová v poloze, v jaké jsme ji ještě neviděli, se setkávají v hlavních rolích původního českého hororu Polednice. Film se natáčel v průběhu srpna a září především v Praze a okolí Berouna. Nyní tvůrci hlásí dokončení natáčení a práce na filmu bude nadále pokračovat ve střižně. Přestože titul filmu odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná.

Polednice

Polednice

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství?

Za filmem stojí tvůrčí dvojice producent Matěj Chlupáček a scenárista Michal Samir, režisérem je absolvent písecké Akademie Miroslava Ondříčka Jiří Sádek. Za kamerou Polednice pak byl jeden z předních českých kameramanů Saša Šurkala.

„Chtěli jsme s Michalem natočit žánrový film, ale protože máme rádi neobvyklé výzvy, chtěli jsme natočit horor ve dne.”


„Chtěli jsme s Michalem natočit žánrový film, ale protože máme rádi neobvyklé výzvy, chtěli jsme natočit horor ve dne. No a jediné strašidlo, které přichází ve dne, je Polednice, takže, když nám Jirka řekl, že by chtěl zfilmovat Polednici, vlastně nebylo příliš o čem uvažovat,“ vysvětluje Matěj Chlupáček a dodává: „Chtěli jsme také něco, co bude těžit z české tradice a Polednici znají ze školy vlastně všechny generace.“

Polednice - A. Geislerová, K. Lipowská

Polednice – A. Geislerová, K. Lipowská

Do centra příběhu odehrávajícího se v uprostřed horkého léta v malé vesnici, žijící svým neměnným rytmem, postavili mladou ženu donucenou bojovat s nepřízní osudu i vlastními přízraky.
„Líbí se mi zpracování klasických věcí jiným pohledem a přišlo mi zajímavé podívat se na Polednici jako na určitou verzi krize mateřství, kdy máte pocit, že to prostě nezvládnete a kdy taková situace může skončit i tragédií,“ říká o své úloze Anna Geislerová.
Vedle Anny Geislerové a Daniely Kolářové vytvoří další role Karolína Lipowská, která hraje dcerku Anetku, dále Jiří Štrébl, Marie Ludvíková, Zděněk Mucha, Halka Třešňáková nebo Tomáš Bambušek

zdroj: U. Donátová
foto: Julie Vrabelová / Barletta Production