Recenze | Straight Outta Compton

V dramatu Straight Outta Compton je jedna scéna, která do určité míry vystihuje celý projekt producentů Dr. Dre, Ice Cubea a režiséra F. Garyho Graye. Členy formace N.W.A. v ní nahání příslušníci, protože na koncertě v Detroitu zahráli píseň Fuck tha Police. Když je chytí, zavřou je do policejní dodávky, Ice Cube, Eazy-E ani zbytek party se ale ven dostat nesnaží. Místo toho se všichni rozesmějí. Protože ví, že zadržení znamená publicitu zadarmo a ta znamená tisíce dolarů na tržbách z desek a koncertů. Straight Outta Compton je také trochu kalkul, pečlivě vysoustružený tak, aby sděloval jen to, co si producenti přejí. A byl úspěšný.

Straight Outta Compton (foto: CinemArt)

Straight Outta Compton (foto: CinemArt)

Všechno z toho vychází. Příběh skupiny N.W.A., co před devětadvaceti lety vzešla z ghetta kalifornského Comptonu a s gangsta rapem si nakonec vydobyla světovou popularitu, do českých kin původně vůbec jít neměl. Šestapadesátimilionový otvírák z amerických kin nicméně drama zařadil mezi megahity. Úspěch přitom není překvapením. Vznik N.W.A. před lety poznamenala zmíněná policejní šikana, ve Státech teď přitom rezonuje něco dost podobného. Policejní zvůle prostupuje celou první polovinou snímku, který především kopíruje všechna schémata životopisných, hudebních či sportovních dramat. Drsné prostředí. Tvrdá práce. Vzestup. Dolary. Hádky. Pád.

Klopýtá přitom hlavně vůdčí člen N.W.A. Eazy-E, jehož nezodpovědnost a důvěra v producenta Jerryho Hellera skupinu rozkmotřila, kdežto americký sen Ice Cubea a Dr. Dre je bez mráčku – film například zamlčuje napadení rapperky Dee Barnes druhým jmenovaným producentem. Straight Outta Compton je zkrátka sázkou na jistotu pro tvůrce i diváky.

Straight Outta Compton (foto: CinemArt)

Straight Outta Compton (foto: CinemArt)

Nwa: Straight Outta Compton: 20th Anniversary Edition CD lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Obří stopáž tu drží perfektní herecké výkony (syn Ice Cubea, co hraje Ice Cubea či Paul Giamatti, jehož producent je slizčí než v Rock of Ages), vynalézavá kamera (jízda party hotelovým pokojem), strhující hudba (Fuck tha Police v Detroitu!) ale vlastně i scénář, co vás zaháčkuje až do konce. Jen v poslední třicetiminutovce už jsou ty půtky s producenty trochu repetitivní. Dobrá práce, ale ještě lepší byznysplán.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 70%
    70
  • Herci - 80%
    80
  • Hudba - 80%
    80

Straight Outta Compton (USA, 2015)

N.W.A. bořili konvence a vzpírali se autoritám, film o nich se naopak drží všech pouček o tom, jak dělat hudební životopisné drama. Jedinými autoritami jsou potom producenti Dr. Dre a Ice Cube, kteří příběhu obrušují hrany.

70 %
Jan Škoda, spolupracovník redakceicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2015

Straight Outta Compton
Životopisný / Hudební / Drama
USA, 2015, 147 min.
Premiéra: 17. 9. 2015 CinemArt

Režie: F. Gary Gray
Scénář: Andrea Berloff, Jonathan Herman
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Joseph Trapanese
Hrají: Jason Mitchell, Corey Hawkins, O’Shea Jackson Jr., Aldis Hodge, Neil Brown Jr., Keith Stanfield, Paul Giamatti, Orlando Brown, Allen Maldonado, Dean Cameron, Demetrius Grosse, Tate Ellington, Alexandra Shipp, Ina-Alice Kopp, Bryan Casserly, Yatoya Toy, F. Gary Gray, Marcc Rose, Rob Nagle, Simon Rhee, Larry Sullivan, Keith Powers

Straight Outta Compton-poster

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.