Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

ČT natočila dokument o kině Lucerna – je ve 3D

Týden před začátkem Mezinárodního filmového festivalu Jihlava představila Česká televize některé ze svých nových dokumentů, které připravuje do vysílání i kinodistribuce. Od ledna schválila do výroby 138 nových dokumentů a 20 koprodukcí. V uplynulých čtyřech letech poslala pak do kin 60 celovečerních dokumentů. Spolupracuje také se zahraničními televizemi (Arte – Život podle Václava Havla). Mezi jinými tituly představila dnes i dokument Kino Lucerna. Jeho zvláštností je krom francouzského režiséra i fakt, že část filmu je natočena ve 3D.

Kino Lucerna (foto CT)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Hrané části budou ve 3D[/pullquote]Dokument o Kině Lucerna je součástí šestidílného mezinárodního cyklu o nejpodivuhodnějších kinech světa. Za cyklem stojí francouzský režisér a producent Jöel Farges. Ten produkoval v devadesátých letech řadu českých filmů (Žiletky, Marian, Záhrada). Scénář k dokumentu napsala Tereza Brdečková. Film bude mít premiéru na letošním Festivalu francouzského filmu. Snímek kombinuje dokument s hranými částmi. Část dokumentu bude navíc v kinech prezentována ve 3D. Další díly série představí kino Campo Amor v Havaně, Tuschinski v Amsterodamu, The Byrd v Richmondu nebo kina v Bombaji a Chile.

„Příběh Lucerny, dokument s hranými prvky, který zpracovala česká scenáristka a francouzský režisér, je zajímavý jak pro českého, tak zahraničního diváka. Určitě zaujme i svým originálním obrazovým zpracováním. A je to první 3D film, který jsme v tvůrčí skupině připravili,“ říká kreativní producentka Alena Müllerová.

Kamu vaří (foto: ČT)

Kamu vaří (foto: ČT)

Novinkou je i několika dílná cestovatelská cooking show Kamu vaří. Populární food blogerka Kamila Rundusová cestovala po Vietnamu, kde poznávala místní kulturu, zákulisí restaurací, trhů, pouličních stánků a farem. Televize pokračuje i v mapování českých divadelních scén, tentokrát se podáváme do divadla Sklep ve filmu Tajemství divadla Sklep anebo Manuál na záchranu světa.
Koprodukčně se televize podílá i na dalších dokumentech – namátkou třeba snímku Rino, který vypráví příběh bývalého agenta české rozvědky, dokument Miluj mě (o sexuální asistenci) a Virus sleduje osud úspěšné ženy, která se zamiluje do sňatkového podvodníka a nakazí se virem HIV.

Televize připravila také několik pořadů z epicenter aktuální uprchlické krize. Dokument Blízký soumrak mapuje uprchlické tábory Blízkého východu, Uprchlíci před pevností Evropa zase uprchlickou krizi v Makedonii.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Brožura o nových dokumentech ČT je ke stažení zde[/pullquote]-red-, vlastní zpráva
foto: Česká televize © 2015

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast