Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

Recenze | Black Mass: Špinavá hra – Johnny Depp je zpátky v kondici

Už několik let čekáme na návrat Johnnyho Deppa. Tedy pozor. Ne že by tento herec každý rok nechrlil jeden film za druhým. Ale výběr jeho angažmá není v posledních letech příliš šťastný. Hraje buď v totálních propadácích nebo sporných titulech, které v ničem nevynikají. Špatný scénář dokáže zadupat i Deppa. Katastrofa v podobě Osamělého jezdce či ještě horší hrůzy Mortdecai je naštěstí už za námi. Do kin vstupuje Black Mass: Špinavá hra. Film mapující působení skutečného bostonského gangstera Whiteyho Bulgera. A dobrá zpráva hned na začátku: Johnny Depp je zpět! Lépe řečeno Johnny Depp v kondici.

Black Mass: Špinavá hra (foto: Freeman Entert.)

Black Mass: Špinavá hra (foto: Freeman Entert.)

Nedávno tu byl Tom Hardy v Legendách zločinu. Jeho kreace zachraňovala film a Johnny Depp funguje v Black Mass podobně. Rutinérně natočená gangsterka vyniká právě vynikajícím výkonem Johnnyho Deppa. Scénář není úplně top, ale rozhodně působí kompaktnějším dojmem než zmíněné Legendy.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Talent Deppa se vrací[/pullquote]Masky Johnnyho Deppa rozhodně pomáhají prohloubit děsivý dojem z Bulgerovy osobnosti. Ale jak se říká – kde nic není ani smrt nebere. Takže nebýt skutečně velkého talentu Deppa, nebyl by zážitek takto excelentní. Velmi příjemně překvapuje i Joel Edgerton v roli agenta FBI. Přestože stojí na „správné“ straně zákona, v ničem si s charakterem Bulgera nezadá.

Black Mass: Špinavá hra (foto: Freeman Entert.)

Black Mass: Špinavá hra (foto: Freeman Entert.)

Zápletka je velmi jednoduchá, ale funkční. Jak by také ne, když film mapuje skutečné události. James „Whitey“ Bulger byl v Americe považován za jednoho z nejnebezpečnějších gangsterů v historii. O to větší překvapení nastává ve chvíli, kdy na plátně vidíme, jakým způsobem s ním během sedmdesátých a osmdesátých let nakládá FBI a státní zastupitelství.

Black Mass: Špinavá hra (foto: Freeman Entert.)

Black Mass: Špinavá hra (foto: Freeman Entert.)

Je tu několik scén, ze kterých jde divákovi mráz po zádech. Ale jednoduchá konverzace u „rodinné“ večeře o vyzrazení receptu na nakládání masa je paradoxně tou nejúčinnější. Ale to vůbec nevadí. Je to přesně ten moment, kdy si říkáte: „Johnny je zpátky“. A je to tak.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 75%
    Kamera, vizuál - 75%
  • 60%
    Hudba - 60%
75%

Black Mass: Špinavá hra (2015)

Black Mass je gangsterská rutina s velkým bonusem. V hlavní roli má Deppa, který konečně dostal možnost připomenout, proč je považován za filmovou ikonu první třídy.

Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: © Freeman Entertainment, Warner Bros. Pictures in association with Cross Creek Pictures and RatPac-Dune Entertainment, released by Warner Bros. Pictures.

Black Mass: Špinavá hra
Black Mass
Krimi / Drama / Životopisný
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2015, 123 min
Premiéra: 19. listopadu 2015 Freeman Entertainment

Režie: Scott Cooper
Předloha: Dick Lehr (kniha), Gerard O’Neill (kniha)
Scénář: Mark Mallouk, Jez Butterworth
Kamera: Masanobu Takayanagi
Hudba: Junkie XL
Hrají: Johnny Depp, Joel Edgerton, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, Peter Sarsgaard, Jesse Plemons, Rory Cochrane, David Harbour, Adam Scott, Corey Stoll, Julianne Nicholson, W. Earl Brown, Bill Camp, Juno Temple, Brad Carter, Luke Ryan, Owen Burke, Jamie Donnelly, Bates Wilder, Gary Galone, Tom Kemp

BLKMS_plakat_A1_sMP_nahled-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast