Štědrý den v ČT ozdobí nová pohádka Korunní princ (video)

Už přes dvacet let je v České televizi zvykem uvést na obrazovce  o Vánocích novou premiérovou pohádku. V posledních letech se dokonce nové pohádky objevují jak na Štědrý den tak i po zbylé dva svátky vánoční. Letos je mají na kontě režiséři Karel Janák, Jiří Strach a Juraj Nvota. Tradice premiérových štědrovečerních pohádek existuje na obrazovce České televize už od roku 1993.

Korunní princ (foto: ČT)

Korunní princ (foto: ČT)

Korunní princ – 24. prosince ve 20:00 

“Letošní premiérová štědrovečerní pohádka Karla Janáka Korunní princ spojuje to, pro co naši tvorbu pro děti vyhledávají vysílatelé všude na světě, napětí, humor, jasné etické poselství a citlivé provázání klasických motivů a moderního filmového pojetí,” uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

V režii Karla Janáka se v příběhu o dvou princích, jedné princezně a čarovném nápoji představí Patrik Děrgel, Kryštof Hádek, Eva Josefíková, Pavel Kříž, Jaromír Hanzlík, Josef Abrhám nebo Zlata Adamovská. Vtipná a napínavá pohádka stojí na klasických základech, je plná zvratů a překvapivého humoru.

Korunní princ (foto: ČT)

Korunní princ (foto: ČT)

Kryštof Hádek hraje v pohádce zápornou roli a k účasti v této pohádce říká: “Pohádek jsem nikdy moc nenatáčel. Proto pro mě nabídka Karla Janáka byla hezká příležitost vyzkoušet si to. O to víc, že moje postava je záporná a ty mi přišly v pohádkách vždycky zábavné. Také mě velmi bavila spolupráce s hereckými bardy. Zvláště pak s Pavlem Kříže, se kterým jsem měl nejvíc scén.”

Pavel Kříž a Kryštof Hádek v pohádce Korunní princ (foto: ČT)

Pavel Kříž a Kryštof Hádek v pohádce Korunní princ (foto: ČT)

Eva Josefíková byla po oslovení doslova v šoku: “Velmi mě překvapilo, že mě v mém věku do role princezny ještě někdo obsadil.”

Štědrovečerní nadílku ČT1 doplní po Korunním princi dnes již kultovní Tři oříšky pro Popelku. Chystají se i reprízy pohádek po celý vánoční program. Diváci se mohou těšit na Anděla Páně, Kouzla králů, Peklo s princeznou, Čert ví proč, Lásku na vlásku a řadu dalších.

Svatojánský věneček – 25. prosince 20:00

Pohádku Svatojánský věneček natočil Jiří Strach. Na obrazovce se objeví 25. prosince. Jiří Strach sám svou pohádku charakterizuje slovy: “Kterak se vorař do princezny zamiloval a ona do něj, vyprávěná s vtipem, nadsázkoua s tím nejlepším možným hereckým obsazením.”

Nová pohádka tvůrce oblíbeného Anděla páně vypráví o kuchaři Ondrovi, který se toužil stát plavcem, princezně Verunce, kterou bavila matematika, a o věnečku, se kterým připlula po vodě láska. V hlavních rolích uvidíme Bolka Polívku, Elišku Jansovou, Jiřího Mádla, Pavla Lišku nebo Ivana Trojana.

Johančino tajemství – 26. prosince 20:00

Stejně jako loni bude i letos součástí svátečního programu koprodukční česko-slovenská pohádka. 26. prosince večer bude mít premiéru pohádka Juraje Nvoty Johančino tajemství. Česko-slovenskou pohádku o tom, co se stane, když nedostanete od sudiček do kolébky ani kapičku štěstí ozdobí herci Dominika Zeleníková, Filip Cíl, Emília Vášáryová, Ondřej Vetchý, Szibi Tobias a další.

Johančino tajemství (foto: ČT)

Johančino tajemství (foto: ČT)

27. prosince se na ČT1 objeví nová romantická komedie Správnej dres. V hlavních rolích se představí Taťána Kuchařová, Jiří Mádl a Adrian Jastraban. Komedie Správnej dres vypráví o bývalé miss a manželce (Kuchařová) poněkud paranoidní hokejové hvězdy NHL (Mádl), která se během letní výluky NHL vrací do Čech, aby si našla normální práci. Scénář napsal Petr Kolečko a film natočil Stano Sládeček. V dalších rolích uvidíte Tomáše Matonohu, Miroslava Vladyku nebo Vilmu Cibulkovou.

Televize tradičně připravila televizní filmové premiéry svých distribučních snímků. Na Nový rok se ve vysílání objeví drama o dopingu v socialistickém sportu Fair Play. V neděli 3. ledna pak film Alice Nellis Andělé všedního dne.

V adventní čas se pak naobrazovce objeví řada filmových hitů včetně francouzských Nedotknutelných, oscarové Královy řeči, premiéry výpravného Ranhojiče.

Přichystány jsou i klasiky Někdo to rád horké, Rain Man, Manželství po italsku či severská trilogie Milénium.

Na nový rok televize zařadí i dokument o velikánovi českého filmu Filmový dobrodruh Karel Zeman. Následovat bude restaurovaná verze filmu Vynález zkázy.

-red-
zdroj fotografií a ukázek: Česká televize, Totalfilm.cz © 2015