Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ceny české filmové kritiky uvedou Vojta Kotek a Marie Doležalová

V sobotu 23. ledna příštího roku budou pošesté vyhlášeny Ceny české filmové kritiky. Slavnostní večer proběhne v divadle Archa a diváci ho budou moci sledovat v přímém přenosu na ČT art od 20:00. Průvodci večera bude herečka a bloggerka Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek. Ceny české filmové kritiky uděluje profesní organizace filmových novinářů a publicista – Sdružení českých filmových kritiků.

Ceny české filmové kritiky (foto: archiv)

Ceny české filmové kritiky (foto: archiv)

Stejně jako v uplynulých letech se Ceny české filmové kritiky budou snažit upozornit na nejlepší kinematografické počiny roku a nabídnout alternativní hodnotící pohled na domácí filmovou tvorbu roku 2015 a v průběhu slavnostního večera nabídnout divákům i stručné hodnocení vývoje české kinematografie současnosti.


Hlasování o nejlepších filmových počinech roku probíhá tradičně dvoukolově. Ceny budou uděleny v kategoriích – nejlepší film, nejlepší dokumentární film, nejlepší režie, scénář, nejlepší herecké výkony v  ženských i mužských rolích a nejlepší audiovizuální počin, v níž by měly být ceněn výjimečný umělecký přínos v kategoriích spojených s vyjadřováním filmovým médiem. Samostatnou kategorií je pak Cena RWE pro objev roku. Vyhlášení nominací, které vzejdou z prvního kola hlasování, se předpokládá začátkem ledna 2016. Pro letošní ročník se počítá s tím, že v jednotlivých kolech rozhodne o cenách zhruba 50 filmových kritiků a publicistů.
Během dosavadních pěti ročníků se vítězi Cen české filmové kritiky staly postupně filmy: Pouta (2010), Rodina je základ státu (2011), Ve stínu (2012), Hořící keř (2013) a Cesta ven (2014).
Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou následně zveřejněny na webových stránkách www.filmovakritika.cz

připravil: AC, Totalfilm.cz
zdroj: Z. Janáková
foto: archiv a HBO

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast