Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Cenu poroty z 5. íránského festivalu si odvezly Příběhy

Zakončovacím filmem Rukopisy nehoří (režie Mohammad Rasoulof) a slavnostním vyhlášením výsledků 17. ledna vyvrcholil 5. ročník Festivalu íránských filmů. Od 13. ledna jej hostila pražská kina Světozor, Oko, Royal, nově také kino Lucerna. V pěti sekcích bylo promítnuto celkem 24 pozoruhodných celovečerních, krátkých a dokumentárních filmů,  festival navštívilo 25 zahraničních hostů, proběhlo 31 projekcí, včetně 4 doprovodných akcí, které dohromady navštívilo 4500 diváků.

Cenu poroty pro nejlepší film si z Prahy odváží film Příběhy režisérky Rakhshan Bani-E’temad, který přináší mozaiku sedmi lidských životů o naději, závislosti, zármutku, chudobě a lásce z pohledu několika zdánlivě obyčejných lidí cestujících horečnatým a tepajícím íránským hlavním městem. 
Cenu poroty v sekci dokumentárních filmů získal film Chci být král režiséra Mehdi Ganjiho. Cenu diváků obdržel celovečerní debut Riziko kyselého deště režiséra Behtashe Sanaeeha. Snímek vypráví o osamělém starém muži, který se spřátelí s hotelovým recepčním, jehož snem je emigrovat na Mars, a poflakující se dívkou, která utekla z ústavu a společně vytvoří bizarní trojici, která se vydává na dobrodružnou cestu přelidněným Teheránem.

Do kinodistribuce  vstoupí po festivalu hned dva filmy: mnohovrstevnatá mozaika života ze současného života v Íránu Taxi Teherán (premiéra 11.2., distribuce Film Europe) režiséra Jafara Panahího, který získal hlavní cenu na Berlinale 2015. Jafar Panahí se podílel i na dalším pozoruhodném snímku, a to jako spoluscenárista prvního česko-íránského koprodukčního snímku Obyčejný člověk režiséra Majida Barzegara, který nyní také vstupuje do vybraných kin (distribuce I/O Post).

zdroj: K. Skřenková
připravil: JG, -red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast