Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Febiofest se silnou českou účastí odstartuje 17. března

23. ročník Mezinárodního filmového festivalu Febiofest odstartuje slavnostním zahájením 17. března v pražském Obecním domě. Otevře ho drama Carol s Cate Blanchett a Rooney Mara o lesbickém vztahu. Febiofest letos nabízí velmi výrazné české předpremiéry. Zejména snímek Já, Olga Hepnarová, který zároveň otevře sekci Panorama na letošním Berlinale. Druhým velmi výrazným snímkem je slovensko-česká koprodukce Eva Nová s Emílií Vášárovou v hlavní roli. Ta si zároveň v rámci slavnostního zahájení přebere Kristiána za celoživotní přínos kinematografii. Téhož večera si pro něj přijde i významný italský filmový režisér Marco Bellocchio. Už před časem festival oznámil, že přijede režisér a dramatik Peter Morgan (Královna, Poslední skotský král).

febiofest-2016-program-hoste-vizual

Výraznou účast mají letos české snímky, rozprostřené do několika sekcí. Zejména v nově vytvořené programové sekci Česká stopa. Velmi důležitý je letos snímek Já, Olga Hepnarová scénáristického a režisérského dua Tomáše Weinreba a Petra Kazdy. Sugestivní thriller zpracovává příběh nejznámější české masové vražedkyně, mladé dívky Olgy Hepnarové, která byla poslední ženou popravenou za minulého režimu.

V září byl na festivalu v Torontu oceněn Cenou Fipresci Snímek Eva Nová režiséra Marko Šopa s Emílií Vášáryovou v hlavní roli. Vypráví příběh herečky bojující s alkoholismem.

Světovou premiéru zažije celovečerní povídkový animovaný snímek Smrtelné historky. V nabídce jsou i distribuční premiéry absolventů FAMU Road-Movie (Martin Jelínek) a Prach (Vít Zapletal).

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]čtěte také: Na Febiofest letos přijede Peter Morgan[/pullquote]Letošní grafika festivalu vychází z loňského konceptu a jejím hlavním středobodem je kocour, který se na vizuálech nenápadně objevil už loni, kdy hlavním tématem byly brýle Febiokuláre. Podle autora grafiky je festivalový kocour, který často velmi rád mění prostředí. Zřejmě i proto je festivalových vizuálů několik a kocour se na nich objevuje v různých prostřecích a situacích.

febiofest 2015-vizual

Febiofest letos zaostří i na makedonskou kinematografii, jejímž základem je česko-makedonská koprodukce režiséra Ivo Trajkova Noc bezMoci.

Letošním předsedou divácké poroty bude ekonom a profesor Jan Švejnar. Ten ke své účasti v porotě řekl: “ Ve filmové porotě jsem zatím nebyl, ale do kina a na filmy chodím rád. Je mi velkou ctí, myslím, že Febiofest je jednou z nejlepších porevolučních věcí.“ Do poroty se může přihlásit kdokoliv. Uzávěrka přihlášek je 25. února.

I letos pokračuje loňská úspěšná novinka Culinary Cinema, na které Febiofest spolupracuje s Berlinale. Letos se konají tři slavnostní večeře s projekcí. Loni se premiéra konceptu odehrála na Barrandově, letos se projekce odehraje ve festivalovém prostředí v multikině Cinestar, poté hosté přejdou do přilehlého hotelu Andel´s, kde se bude konat slavnostní večeře. Vstupenky jsou v prodeji od 1. února, v cenách 1590,- až 1890,- Kč. Záleží na tom jaký film a kuchyni si vyberete.

Culinary Cinema 2015

Culinary Cinema 2015

Festival letos uvede v předpremiéře čtyři filmy nominované na letošní Oscary. Vedle Carol to pak budou snímky Spotlight, Mustang a animovaná Anomalisa.

I letos je přichystán Febiofest Music Fest, opět je vstup zdarma, opět v garážích Cinestaru a startuje 18. března.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast