Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Febiofest byl odstartován, Cenu Kristián má Vášáryová, Maura a Belocchio (video)

Mezinárodní filmový festival Praha Febiofest má za sebou slavnostní zahájení. A hned v úvodu udělil třem významným osobnostem Cenu Kristián za přínos kinematografii. Jejími čerstvými držiteli jsou Emília Vášáryová, španělská herečka Carmen Maura a italský režisér Marco Belocchio.

Emília Vášaryová na slavnostním zahájení Febiofestu

Emília Vášaryová na slavnostním zahájení Febiofestu

„Je to pro mě vzácná chvíle, chci poděkovat Febiofestu za ocenění. Chci poděkovat všem režisérům a scénáristům, kteří mi dali šanci být součástí české a slovenské kinematografie. Když tu vidím toho kocoura v brýlích, tak musím vzpomenout na režiséra Vojtěcha Jasného a Jiřího Krejčíka. I jim velmi děkuji,“ řekla oceněná slovenská herečka Emília Vášáryová.

Marco Belocchio

Marco Belocchio

Italský režisér Marco Bellocchio prozradil ve své děkovné řeči mimo jiné i to, že se velice těší na prohlídku Prahy: „Jsem velice poctěn a dojat. Jsem mimořádně rád, že tuto cenu dostávám zrovna v Praze. Jsem tady poprvé a a je to pro mě velké potěšení.“

Carmen Maura

Carmen Maura

Španělská herecká hvězda Carmen Maura při převzetí ceny prozradila: „Pokaždé když dostanu nějakou cenu, myslím na diváky. A mám chuť dát polovinu cenu publiku a polovinu svému strážnému andělovi. Díky mému strážnému andělovi jsem herečka. Chtěla jsem jí být odmalička. Všechna ocenění jsou pro mě jedním velkým překvapením.“

O víkendu do Prahy přijedou herci Daniel Brühl a Peter Mullan. Na festival se také chystá scénárista Peter Morgan.

Výraznou účast mají letos české snímky, rozprostřené do několika sekcí. Zejména v nově vytvořené programové sekci Česká stopa. Velmi důležitý je letos snímek Já, Olga Hepnarová scénáristického a režisérského dua Tomáše Weinreba a Petra Kazdy. Sugestivní thriller zpracovává příběh nejznámější české masové vražedkyně, mladé dívky Olgy Hepnarové, která byla poslední ženou popravenou za minulého režimu.

Febiofest letos zaostří i na makedonskou kinematografii, jejímž základem je česko-makedonská koprodukce režiséra Ivo Trajkova Noc bezMoci.

Festival letos uvede v předpremiéře čtyři filmy nominované na letošní Oscary. Vedle Carol to pak budou snímky Spotlight, Mustang a animovaná Anomalisa. I letos je přichystán Febiofest Music Fest, opět je vstup zdarma, opět v garážích Cinestaru a startuje 18. března.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast