Tatiana Vilhelmová k roli v Teorii Tygra: Já muže zbožňuju!

Ve čtvrtek vstupuje do kin komedie Radka Bajgara Teorie Tygra. Vypráví o cestě šedesátníka Jana (Jiří Bartoška) za vytouženou svobodou. Jeho manipulativní manželka (Eliška Balzerová) mu dělá ze života peklo. Sama přejímá vzorce chování své matky (Iva Janžurová) a předala je také své dceři. Právě představitelka dcery Olgy Tatiana Vilhelmová prozrazuje o filmu víc v následujícím rozhovoru. Podívejte se i na speciální krátké ukázky z filmu.

Z natáčení Teorie Tygra - Tatiana Vilhelmová

Z natáčení Teorie Tygra – Tatiana Vilhelmová

Charakterizujte ve stručnosti svou postavu dcery Olinky, v čem Vás zaujal scénář, že jste se rozhodla do projektu vstoupit?

Scénář mě zaujal tím, že se jedná o příběh muže! Hurá, konečně někdo napsal o krizi chlapů! Žádné trpitelky, co pořád slouží doma a v práci, žádné smrtelné nemoci, které pomůžou protagonistům prozřít… Prostě pěkný chlap, co to chce ještě po svém roztočit a co si dokáže ze sebe udělat legraci! A moje postava, je taková pipinka zakletá v rodinném řetězci žen, ve kterém se opakují stejné modely chování jako je její matka, babička atd. Ale díky otci, hlavní postavě filmu, i ona zjistí, že všichni muži netouží mít každý večer teplou večeři, vyžehlené trenky a připravené denní kapesné, ale že ve skrytu duše touží být dobrodruhy.

Podtitul tragikomedie zní: „I ochočení muži mohou zdivočet”. Ve filmu se řeší proměna tygra v králíka, jaký je Váš ženský pohled na toto téma?

Já muže zbožňuji! Bez nich by byl život ubohý. Mám doma čtyři chlapy a jsem šťastná. Mým jediným cílem je vychovat ze svých tří synů sebevědomé, svobodomyslné a galantní muže. Spíš tygry než králíky, ale to už bude jejich věc. Zároveň nemůžou být všichni lvy salónů. Hlavně aby byli králíci ve svých králíkárnách spokojení, protože nespokojený, zahořklý nebo ufňukaný samec, to je démon pro ženy a pro lidstvo vůbec.

Jaký je Radek Bajgar typ režiséra?

Je demokratický. Milý. Otevřený názorům a snad má i herce rád, což je vždy plus, ale není to pravidlo.

Vaší filmovou rodinu tvořily herecké legendy (Iva Janžurová, Eliška Balzerová, Jiří Bartoška), zavzpomínejte na spolupráci s nimi včetně na Vašeho filmového bratra Jakuba Koháka.

Zažila jsem jednou o pauze, že pan Bartoška, paní Balzerová a paní Janžurová vzpomínali na různá představení a herce, se kterými společně točili. Seděla jsem, poslouchala a tetelila se, že můžu být u toho. Jsou to herecká esa a moc si jich vážím. Hrát s nimi bylo pošušňáníčko… A Jakub Kohák? Snad každý bude čekat „šášulo hop!“, ale Jakub překvapí svou vážnou a citlivou strunkou.

Recenze filmu ve čtvrtek

Natáčení probíhalo v loňském horkém létě, jak jste tropické počasí zvládala?

Já byla spokojená. Spíš špatně nesu natáčení v zimě a v nevlídných podmínkách. Po pravdě řečeno, někdy se zavařil mozeček, ale nejsem si jistá, jestli to bylo kvůli teplíčku…

Film se realizoval v půvabné krajině na jih od Prahy v blízkosti tří řek Vltavy, Berounky a Sázavy, jak na Vás zapůsobilo toto prostředí?

Byla jsem udivená, jaká krásná místa kousek za Prahou existují. Ale já jsem naší vlastí mile překvapována neustále…

Tragikomedie Teorie tygra vypráví o revoltě a partnerských vztazích, manželské krizi, zabývá se tématy jako je smysl života a touha volně žít. Co Vy na to?

Jsou chvíle, kdy jsem šťastná za to, kolik mi je a co vše už jsem prožila. Protože už člověk rozumí více věcem a ví, co všechno se děje a může se stát. A víte, že krize a propady přicházejí a pokud je překonáte, tak vás zas vlnka vyhoupne nad hladinu. Myslím, že pokud přemýšlíme nad smyslem života, svobodou, láskou, rozdílností mezi mužem a ženou a hledáním harmonie, tak máme možnost žít zajímavý život. A o to snad nám jde.

Pokud byste měla doporučit Teorii tygra, co publikum může očekávat?

Snímek jsem zatím neviděla. Ale já bych se rozhodně těšila na Barťáka, protože v tomhle filmu je ho hodně a dost velký kus z něj!

Co nového chystáte pro filmové a televizní fanoušky?

Právě natáčím film s Bohdanem Slámou Bába z ledu a pak začnu pracovat na natáčení třetí televizní série Terapie pro HBO.

-red-
foto/video: CinemArt, Česká televize © 2016

  1. […] Tatiana Vilhelmová k roli v Teorii Tygra: Já muže zbožňuju!, 30.3.2016, Totalfilm.cz […]

  2. […] Tatiana Vilhelmová k roli v Teorii Tygra: Já muže zbožňuju!, 30.3.2016, Totalfilm.cz […]

Comments are closed.