Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

TOP 4 týdne | Kobry nad Mnichovem, Anděl Páně 2, Hepnarová a Aliance

Uplynulý týden byl pro nás zajímavý z několika důvodů. Sobotní Český lev dopadl ne zcela dle obecných očekávání. Anděl Páně 2 má za sebou první fázi natáčení. Thriller Já, Olga Hepnarová se začal dobře prodávat do zahraničí. A pak je tu ještě jedno novum: česká premiéra blockbusteru Série Divergence: Aliance se koná týden před americkou premiérou.

Český lev překvapil

A to hned v několika věcech. Úroveň večera byla slušně řečeno nevyrovnaná. To ale není to nejzásadnější. Zdá se, že profesní hodnocení ČFTA míří jiným směrem než hodnocení kritiků. Ti totiž vynesli do nebes Zelenkovu novinku Ztraceni v Mnichově. Ze lvího ceremoniálu si tento autor odnesl cenu za scénář a Vladimír Barák za střih. Pro české diváky i filmové profesionály je to zajímavá zpráva. Teze o tom, že Zlaté glóby jsou poměrně přesnou předzvěstí Oscarů v českých podmínkách tedy rozhodně neplatí. Těžko spekulovat nad tím, jestli se svým rozhodnutím ČFTA snaží proti konkurenčním cenám vymezit. Rozdíl mezi výsledky Cen filmové kritiky a Českým lvem spíš dokládá, že vnímání kvality kritikou a filmovými profesionály může být diametrálně odlišné.

Letošní lví ročník měl ale přinejmenším jeden zjevný nedostatek. Sošky se tentokrát udílely i televizním projektům, což je záslužné. Ale systém nominací je v tomto případě nepochopitelný. Pokud to bude i nadále fungovat tak, že jednotlivé televize budou svá díla nominovat samy, těžko se dočkáme hodnocení skutečné kvality. A tak se pak mohou dít takové absurdity, že se v jedné kategorii potkal naštěstí vítězný Mamon, s příšerným primáckým Přístavem i škvárem typu Stopy života z líhně TV Barrandov.

Anděl Páně 2 má za sebou první fázi natáčení

Během ledna a února pracoval štáb pod vedení režiséra Jiřího Stracha v Ledči na Sázavou,  na zámku v  Dolních Beřkovicích a na několika lokacích v Českém Krumlově. Poslední klapky zimního natáčení pak padly ve východní části Nízkých Tater v exteriérech na Královej Holi. Na jaře pak se budou točit ateliérové scény ve studiích České televize. Pokračování populární pohádky vejde do kin 1. prosince.

Já, Olga Hepnarová se dobře prodává do zahraničí

Film Já, Olga Hepnarová se po úspěšném uvedení na filmovém festivalu v Berlíně začíná prodávat do zahraničí. Tvůrci potvrdili prodej práv do Velké Británie a Irska, zájem o film mají distributoři v USA, Kanadě nebo v Brazílii. Už dříve uzavřeli zástupci filmu smlouvy o distribuci ve Francii a Polsku. „V některých zemích teď dokonce jednáme i s více zájemci, seriózní zájem o film ukazují i nabídky takzvaných minimálních garancí“ prozrazuje producent Vojtěch Frič.
V případě takto výrazného filmu hraje pro mezinárodní prodej velkou roli festivalový život. Film Já, Olga Hepnarová se bude promítat prozatím na 14 filmových festivalech po celém světě. Tvůrci ho představí v Austrálii, Hongkongu, Mexiku, USA, Izraeli a v sedmi zemích Evropy.

Série Divergence: Aliance poběží v Česku dřív než v USA

Nestává se často, že by americký film viděli čeští diváci s týdenním časovým předstihem před distribucí ve Spojených státech. U Série Divergence: Aliance se to podařilo. Český distributor Freeman Entertainment dostal po složitých jednáních se studiem Lionsgate možnost uvést film v Česku dřív.
Film Série Divergence: Aliance vychází z mytologie dystopické společnosti, kterou ve svém nesmírně populárním románu Divergence vytvořila Veronica Roth. Obyvatelé žijící v Chicagu obehnaném zdí jsou již 200 let rozděleni do pěti frakcí: nesobečtí Odevzdaní, stateční Neohrožení, inteligentní Sečtělí, poctiví Upřímní a klidní Mírumilovní, zatímco nezařazení Odpadlíci žijí mimo systém. Dříve, než se Tris Prior, vychovaná ve frakci Odevzdaní, dozví, že disponuje vlohami pro několik frakcí a je tudíž divergentním, přestoupí k Neohroženým. Zde se setkává s utajovaným divergentním instruktorem Tobiasem „Čtyřkou“ Eatoem, do kterého se zamiluje, a společně odhalí připravované spiknutí Sečtělých na ovládnutí města.

-red- AC
video: Falcon, HBO, Totalfilm, Freeman Entert.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast