Crème de la Crème představí největší lahůdky současné francouzské kinematografie

Dnes startuje v pražském kině Lucerna přehlídka nejlepších současných francouzských filmů. Třetí ročník bude slavnostně zahájen v pražském kině Lucerna snímkem Hlavu vzhůru režisérky Emmanuelle Bercot, který byl nominován v osmi kategoriích na francouzskou národní filmovou cenu César. Další premiérou je fantaskní romance režiséra Pascale Ferrana Ptáci a lidé, která soutěžila v prestižní sekci Un Certain Regard v Cannes 2014.

V programu nebudou chybět ani filmy, které již byly uvedeny do kin: vztahové drama Ve stínu žen režiséra Philippa Garrela, držitele několika ocenění z festivalů v Cannes a Benátkách. Nevšedním filmovým zážitkem je i klasickým westernem inspirované existenciální drama, pojednávající o cestě dvou mužů za svobodou Daleko od lidí, v němž hlavní roli ztvárnil Viggo Mortensen a hudbu složil Nick Cave. Dalším filmem, který se v rámci této přehlídky představí, je snímek Deník komorné, film podle stejnojmenného románu Octava Mirbeaua, který už po svém zfilmovali tak velká režisérská jména jako Jean Renoir a Luis Buñuel.

Za pozornost stojí i výborné drama o vášni v jednom destruktivním vztahu Můj král, které si z loňského Cannes odvezlo Cenu za nejlepší ženský herecký výkon pro Emmanuelle Bercot. Fanouškům krimi thrillerů by neměl ujít snímek Případ SK1, který pojednává o napínavém pátrání umanutého detektiva po vraždícím deviantovi, který několik let terorizoval Paříž. Představí se také film Hledání režiséra Michela Hazanaviciuse, který získal v roce 2011 Oscara za téměř němý film The Artist.

Fanouškům feel-good filmů přehlídka nabídne hudební komedii Rodinka Bélierových, která byla nominována na 6 cen César a proměnila Cenu za nejslibnější herečku pro mladou superstar Louane Emeru.

-red-