Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Nikdy nejsme sami – žádná vztahová klišé, prosté pravdy

Žádná vztahová klišé, prosté pravdy. Vlastně obyčejný příběh. Takový, který možná v tichém sousedství žije spousta rodin kolem nás. Režisér i skvělé herecké obsazení tohle všechno zoufalství dokázali velmi dobře přenést na filmové plátno.

Nikdy nejsme sami (foto: Falcon)

Nikdy nejsme sami (foto: Falcon)

Obyčejná vesnice kdesi na konci českého světa, všude těžká všednodennost, smutek, touhy, nenaplněné sny a mizerná mezilidská komunikace. Životy tu jsou pokažené a deformované. Tohle vše budete cítit ze dvou rodin, jejichž otcové se za bizarních okolností začnou přátelit. Jeden z nich je absolutní hypochondr (K. Roden), druhý je bývalý vězeňský dozorce se zalíbením v komunistické éře (M. Hanuš).

Smutné mlčení nebo nepříčetný řev je asi tak vše, čeho se dostane hypochondrově ženě (L. Vlasáková). Ta prodává potraviny v obchodě svého otce. Trpělivě snáší sebemrskačství svého psychicky nemocného muže a občas si dopřeje luxus v podobě myšlenkového a citového úniku do svých snů a představ. Později ale najde odvahu a vydá se fyzicky do úplně jiného světa i za cenu absolutního ponížení. Podobně život zkouší i mladou romskou maminku, která čeká až se jí z vězení vrátí otec její dcerky.

Nikdy nejsme sami (foto: Falcon)

Nikdy nejsme sami (foto: Falcon)

Kromě výtečných hereckých bardů musím zmínit Klaudii Dudovou, která potvrdila svůj talent a právoplatné ocenění z předchozí spolupráce na filmu Cesta ven. Za povšimnutí stojí vizuál filmu, změna  z černobíla do barevného tónu je prodchnuta se sílou hrdinčina zážitku. Místy působí zobrazované scény přestřeleně, ale proč ne…, funguje to a posiluje to celkovou syrovost. Z Nikdy nejsme sami je vůbec cítít jistý záměrný příklon k severské filmové škole. Ale třeba je to jenom moje zdání.
Každopádně v českých luzích a hájích je tenhle snímek ojedinělý a troufám si ho postavit i nad Cestu ven.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 75%
    Scénář - 75%
  • 70%
    Kamera - 70%
  • 90%
    Herci - 90%
80%

Nikdy nejsme sami (Česko, 2016)

Nikdy nejsme sami je výtečně obsazený film se syrovou jednoduchou kamerou a zdánlivě triviálním dějem. Ten ale bublá pod povrchem jako papiňák. Snad jen úplný konec filmu mi nedal úplné rozřešení.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2016

Nikdy nejsme sami
Drama
Jazyk originálu: rumunština, čeština
Česko, 2016, 105 min
Premiéra: 7. 4. 2016 Falcon

Režie: Petr Václav
Scénář: Petr Václav
Kamera: Štěpán Kučera
Hrají: Karel Roden, Lenka Vlasáková, Miroslav Hanuš, Zdeněk Godla, Klaudia Dudová

Nildy nejsme sami-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast