Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Recenze | Spotlight ukazuje anatomii investigativní novinařiny

Víc než drama a šok způsobuje Spotlight temné mrazení. A to z několika důvodů. Jednak proto že se film opravdu velmi vydařil. I když nesdílím pocit americké akademie, že se jedná o bezkonkurenčně nejlepší film roku, ocenění rozumím a dává mi smysl. Díky nejcennějšímu Oscaru se Spotlight dostane k podstatně větší divácké obci. A to je dobře.

Spotlight (foto: Falcon)

Spotlight (foto: Falcon)

Scénář vypráví o skupině investigativců z The Boston Globe, kteří se zastřešují pod označením Spotlight. Jejich práci zná, každý kdo čte v USA noviny. Během roku 2002 uveřejnil tento deník několik set článků o zneužívání dětí v katolické církvi a pomohli odhalit 249 kněží přímo z Bostonu, kteří byli nakonec i obviněni. Monstrózní případ rozpoutal další lavinu obvinění po celých Spojených státech. Ze závěrečného filmového titulku a výčtu všech měst, kde se to dělo, doslov mrazí.

Film Thomase McCarthyho a scénáristy Joshe Singera mapuje na ploše dvou hodin mravenčí práci investigativců, včetně jejich právních vyjednávání i osobních motivací. Dává nám nahlédnout pod pokličku systematického zamlčování faktů a bagatelizování situace samotnou církví i některými právníky.

Spotlight (foto: Falcon)

Spotlight (foto: Falcon)

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Anatomie dobré novinařiny[/pullquote]Mike Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) a Matt Carroll (Brian d’Arcy James) tvoří spolu s Benem Bradleem (John Slattery) základní tým Spotlightu. Nad tím vším bdí nově nastoupivší šéfeditor (Liev Schreiber) a Walter Robinson (Michael Keaton). Sledujeme jednak skvělé výkony každého z herců, anatomii investigativní novinařiny, ale především morální a osobní dilemata. Zodpovědnost, mravenčí práci při získávání faktů i uznání chyb. Protože ty může udělat každý, i sebelepší profesionál.

Spotlight (foto: Falcon)

Spotlight (foto: Falcon)

spotlight-oscar

Spotlight je především poctivý film. Ve zpracování tématu, způsobu prezentace i atraktivity. Záslužně navíc prodlužuje společenský dopad odhalení, které mělo pro katolickou církev minimálně rezonující účinky. Navíc i samotní herci pomáhají svým výkonem pochopit jistou místy i nezdravou umanutost takových výjimečných novinářů, jakými ti ze Spotlight týmu jsou.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 90%
    Scénář - 90%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 80%
    Kamera, střih - 80%
85%

Spotlight (USA, 2015)

Spotlight je obhajobou skvělé novinářské práce, kterou by nedokázal shodit ani sám Miloš Zeman jakýmkoliv bonmotem…

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon © 2016

Spotlight
Životopisný / Historický / Thriller / Drama
Jazyk originálu: angličtina
USA / Kanada, 2015, 129 min
Premiéra: 7. 4. 2016 Falcon

Režie: Tom McCarthy
Scénář: Josh Singer, Tom McCarthy
Kamera: Masanobu Takayanagi
Hudba: Howard Shore
Hrají: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian D’Arcy James, Stanley Tucci, Doug Murray, Jamey Sheridan, Neal Huff, Billy Crudup, Duane Murray, Paul Guilfoyle, Michael Countryman, Brad Borbridge, Don Allison, Gary Galone, Laurie Heineman, Elena Juatco, Nancy Villone, Siobhan Murphy, Tim Progosh

Spotlight poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast