Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Za týden startuje v Třeboni Anifilm

Šest dní plných animace, toho nejlepšího z domácí a zahraniční tvorby, Mezinárodní soutěž filmů pro dospělé a děti, studentská soutěž, doprovodný filmový program, workshopy, velká jména v porotě, přednášky, prezentace. To vše a ještě další (výstavy, koncerty) nabízí další ročník Mezinárodního filmového festivalu animovaného filmu Třeboň.

Anifilm_800x70

Začíná 3. května. Nejaktuálnější novinky se představí především v mezinárodních soutěžích, které mají několik sekcí: soutěží se v kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktních a nenarativních filmů a animovaných videoklipů.

Novinkou letošního Anifilmu je přehlídka současné české animace, kterou festival uvádí pod názvem Český obzor. Přehlídka, reagující na nárůst kvalitní nové české tvorby, doplní tuzemské snímky z mezinárodní soutěže. S touto přehlídkou je nově spojená divácká cena, díky níž může publikum zvolit z cca 30 snímků nejlepší český film festivalu.

Anifilm - promítání na Masarykově náměstí v Třeboni

Anifilm – promítání na Masarykově náměstí v Třeboni

Vedle této soutěže čítající deset celovečerních filmů a více než stovku filmů krátkých proběhne i rozsáhlý doprovodný filmový program. Hlavní téma letošního festivalu nese název „Kde domov můj?“ a prolíná se několika jednotlivými sekcemi letošního festivalu. V programu se budou prolínat osudy tvůrkyň a tvůrců, kteří mají s existencí mimo svou vlast zkušenost, budou v Třeboni přítomní a představí své filmy či budou prezentovat jim blízký program. Další rovinou je pak filmový program, sestavený dramaturgy festivalu speciálně v duchu tématu, reflektující jednotlivé aspekty migrace, ztráty či změny domova a souvisejících motivů.

V porotách zasednou velká jména včetně Jana Pinkavy, Very Neubauer, Jakuba Pisteckého, Ondřeje Švadleny, Rosta, Javiera Mariscala a dalších. Na slavnostním zahájení letošního festivalu Anifilm převezme cenu za celoživotní přínos animovanému filmu výtvarník, scenárista a režisér Václav Mergl.

Anifilm letos představí i tři nově digitálně restaurované celovečerní animované filmy řadící se dnes mezi českou i světovou klasiku. První z nich bude mít dokonce světovou premiéru. Loutkový film Špalíček Jiřího Trnky je prvním celovečerním snímkem tohoto světoznámého tvůrce. Neméně známým je pak režisér Karel Zeman, kterého Anifilm představí nejen v dokumentu Filmový dobrodruh Karel Zeman, ale i prostřednictvím snímku Vynález zkázy, jeho prvním verneovském celovečerním filmu.

Letošní vizuál Anifilmu

Letošní vizuál Anifilmu

Akreditace můžete zakoupit pouze v místě konání festivalu – v akreditačním centru v Domě animace na Masarykově náměstí č. 20 v Třeboni. Cenově se akreditace pohybují od 150 (denní) do 500 Kč (celá doba festivalu), přičemž je možné uplatnit po předložení průkazu slevu (studenti, důchodci a ZTP). K zakoupené akreditaci je nutné vyzvednout vstupenky na jednotlivé projekce v pokladnách v Divadle J. K. Tyla, a to vždy pouze na aktuální den a na den následující. Na jednu akreditaci je možné vyzvednout na každý den 4 vstupenky na různá představení. Vstupenky se dají zakoupit i bez akreditace, vždy za 50 Kč. Některé programy jsou ale přístupné i bez akreditace a bez vstupenky (např. půlnoční projekce, open-air projekce na Masarykově náměstí, dětské projekce v Roháči – Sále ČT, některé programy a workshopy v Domě animace apod.).

-red-
zdroj: Anifilm

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast