Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Legendární Ikarie XB-1 se vrací do kin

Nejdříve byla před pár týdny uvedena ve speciální sekci Cannes a nyní se legendární sci-fi z roku 1963 vrací na plátna českých kin. V digitálně restaurované verzi, vracející filmu Ikarie XB-1 podobu, jakou měl v době svého vzniku v roce 1963. Slavnostní premiéra se uskuteční ve čtvrtek 16. června od 20.30 hodin a to ve dvou městech zároveň! Zážitek z Ikarie XB 1 si v jednu chvíli vychutnají diváci v kině Světozor v centru Prahy a v kině Scala na Moravském náměstí v Brně. Přímý přenos mezi kinosály zajištěný sdružením CESNET je výmluvným dokladem faktu, že některé vize žánru sci-fi se staly realitou. Vstupenky na obě premiéry jsou stále v prodeji.

Po 16. červnu, v premiérovém týdnu, bude Ikarie XB 1 k vidění ve více jak 20 kinech a další uvedení po celé republice budou následovat. A dokonce nejen v klasických kinech! O uvedení snímku mají zájem mimo jiné planetária, vědecká centra nebo muzea.
„Dnešní kina už jsou takřka výlučně digitální, takže pokud chceme dostat k divákům klasické české filmy, musíme je digitalizovat. V případě Ikarie XB 1 to byl nákladný proces, který zahrnul kompletní restaurování obrazu i zvuku. Díky tomu diváci v kinech uvidí film v podobě, která se maximálně blíží tomu, jak jej viděli diváci při premiéře v českých kinech před třiapadesáti lety. NFA tak naplňuje své poslání: filmové dědictví nejen uchovává, ale také zpřístupňuje novým generacím diváků,“ konstatoval generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant.

Ikarie XB 1

Ikarie XB 1

Tereza Frodlová, restaurátorka NFA prozrazuje z čeho při restaurování filmu NFA vycházel: „Ve sbírkách NFA jsou vedle originálního negativu a duplikačního pozitivu uloženy tři distribuční kopie z doby prvního uvedení. Zdrojem pro digitalizaci obrazu byl originální kamerový negativ, zvuk byl digitalizován z negativu zvuku. Jako reference pro nastavení tonálního podání byla vybrána dobová kopie na materiálu Agfa, na němž se film kdysi distribuoval. Jde o širokoúhlý film, i proto byl film skenován a digitálně restaurován v rozlišení 4K.”

Ikarie XB-1

Ikarie XB-1

Film Ikarie XB 1 natočil režisér Jindřich Polák, spolu s Pavlem Juráčkem zároveň spoluautor scénáře, volně podle románu Stanisława Lema K mrakům Magellanovým. Za kamerou stál Jan Kališ, hlavní role ztvárnili Zdeněk Štěpánek, Radovan Lukavský, Dana Medřická, Miroslav Macháček, František Smolík a další. Osu příběhu, odehrávajícího se v roce 2163, tvoří putování kosmické lodi Ikarie XB 1 k Alfě Centauri s úkolem prozkoumat mimozemské formy života. Posádka lodi, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým hrozbám. Veze s sebou i řadu všedních lidských starostí a radostí.
Film se už v šedesátých letech dostal do distribuce v zahraničí (včetně USA) a pamětníci dosvědčují, že v New Yorku jej zhlédl Stanley Kubrick, když se připravoval na film 2001: Vesmírná Odyssea. Pozitivně Ikarii XB 1 v roce 1963 hodnotil i Umberto Eco v listu Corriere della Sera, britské Financial Times tehdy film označily za nejhodnotnější science-fiction, jaký vznikl od konce války.

Ikarie XB 1 byla digitálně restaurována Národním filmovým archivem v rámci projektu podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska a spolufinancovaného Ministerstvem kultury ČR.

-red-, archiv, NFA, 2media
zdroj: A. Titzová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast