51. MFF KV | Bohdalová dnes uvedla legendární Ucho, v sobotu dostane Cenu prezidenta

Jiřina Bohdalová, která letos slaví významné životní jubileum převezme na slavnostním zakončení festivalu Cenu prezidenta festivalu. To bude ale až na samotný závěr festivalu. Už dnes odpoledne osobně uvedla mimořádný film Karla Kachyni Ucho.

Jiřina Bohdalová ve filmu Ucho

Zatímco hrstka otevřeně společenskokritických děl, která se podařilo natočit v 60. letech, zkoumala ničivý dopad totalitní mašinerie na životy řadových občanů komunistického Československa, Ucho odvážně zaměřilo kritickou sondu přímo do nejvyšších politických kruhů. V sevření do prostoru čtyř zdí vládní vily se tu během jediné noci odehraje působivé a v klíčových aspektech exemplární drama jednoho z čelných představitelů stranické elity, jemuž v rámci tvrdého mocenského boje hrozí okamžité sesazení a možná i fyzická likvidace.

Jiřina Bohdalová se vítá s Jiřím Bartoškou před projekcí filmu Ucho

Jiřina Bohdalová se vítá s Jiřím Bartoškou před projekcí filmu Ucho

Vypjaté a temně groteskní události oné úzkostné noci jsou zároveň zkouškou vztahu ústředního manželského páru a také příležitostí k pronikavému zkoumání obou charakterů, jež postupně dospěje k nečekaným výsledkům. Politické drama se tak prostupuje s psychologickým, přičemž na mimořádné sugestivitě formálně vytříbeného celku se zásadně podílejí excelentní herecké výkony Jiřiny Bohdalové a Radoslava Brzobohatého.

-red- 
Text k filmu: Zdena Škapová
foto: archiv, Film Servis Festival Karlovy Vary