Až na severní pól | Do kin míří půvabný animovaný debut se silným příběhem (video)

“Zajímají mě emoce. Chci, aby se animátoři věnovali emocím postav. Nechci, aby trávili hodiny na detailech. Proto je grafický styl tak prostý. Žádné knoflíky, tkaničky nebo záhyby na oblečení. Ale lodě, vlaky, saně a bryčky jsme udělali jako 3D objekty,” říká režisér Rémi Chayé o svém snímku Až na severní pól, který bude mít premiéru 1. září. Snímek mohli v Česku poprvé vidět diváci letošního Anifilmu v Třeboni, kde soutěžil v kategorii celovečerních dětských filmů.

Až na severní pól (foto: Artcam)

Až na severní pól (foto: Artcam)

Až na severní pól natočil jako svůj režijní debut francouzský animátor a zkušený výtvarník Rémi Chayé, který se už podílel na řadě úspěšných animovaných filmů jako byly Brendan a tajemství Kellsu nebo Obraz. Podívejte se na trailer, který napoví, že výraznou devizou filmu je především půvabná vizuální stránka a silný příběh v netradičním prostředí.

Nemá ohromující prvky ale přesto diváka strhne

“Film má silný příběh, čisté elegantní výtvarno a zdánlivě jednoduchou, ale velmi účinnou animaci. Formálně se obejde se bez ohromujících prvků, přesto diváka strhne a fyzicky ho vtáhne do děje. Naplno prožíváme s hlavní hrdinkou útrapy její cesty, dělá se nám špatně při mořské bouři, mrzneme v ledu  a spolu s ní toužíme po dosažení cíle,” charakterizuje film Michaela Pavlátová, režisérka a vedoucí katedry animované tvorby na pražské FAMU.

Až na severní pól (foto: Artcam)

Až na severní pól (foto: Artcam)

Francouzská animovaná novinka vypráví příběh patnáctileté Sašy, dcery bohatých aristokratických rodičů v Rusku koncem 19. století. Sní o dalekém severu a truchlí nad osudem svého dědečka Olukina, významného vědce a polárníka, který se dosud nevrátil ze své poslední expedice, na které se pokusil dobýt severní pól. Olukin předal své poslání výzkumníka Saše, ale její rodiče, kteří už jí začali sjednávat svatbu, to vůbec neschvalují. A tak se Saša rozhodne vzepřít svému osudu, uprchne z domova a je odhodlaná Olukina nalézt… i kdyby měla dojít až na severní pól.

Do českých kin dorazí film v dabované i titulkované verzi. Hlasy postavám v české verzi propůjčili Viktorie Taberyová (Saša) a Zdeněk Maryška (Olukin), dále účinkují Zuzana Slavíková, Tomáš Juřička, Jiří Ployhar a další.

-red-
servis: G. Zajícová
foto/video: Artcam, Diaphana Films, Totalfilm