Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do kin vstoupil RINO – strhující dokument o jediném československém špionovi v CIA

Čech Karel Köcher je nejslavnějším československým špionem 20. století. Jako jedinému agentovi východního bloku se mu podařilo proniknout do americké CIA a vynášet odtud informace pro československou rozvědku a KGB. Od roku 1965 byl v USA vysazen spolu se svou ženou a své pravé posláním skrýval až do roku 1984, kdy byl odhalen FBI. Dokument Rino: Příběh špiona natočil režisér Jakub Wagner za výrazné spolupráce se spisovatelem Vladimírem Ševelou, který o Köcherovi napsal bestseller Český krtek v CIA.

Karel Köcher s režisérem Jakubem Wagnerem

Wagner při natáčení čerpal z více než deseti tisíc stran odtajněné složky agenta. Film obsahuje několik unikátních záběrů, které bylo velmi těžké získat, ale nakonec se to tvůrcům podařilo.
Výsledný film se ale u Karla Köchera s nadšením nesetkal. Vztahy s aktérem se v průběhu natáčení ocitly na bodu mrazu a hrozilo že film nebude dokončen. 

Rino: Příběh špiona

Sám režisér k tomu říká: „Od začátku bylo jasné, že může dojít k rozporu, samotný Köcher má k filmu dost zásadních výtek. Ovšem na základě smlouvy, kterou podepsal, nemá nárok cokoliv schvalovat. Dnes to vnímám jako další rozměr filmu.“ 

A producent Richard Malatinský k tomu dodává: „Film byl ve výrobě déle než dva roky. Producentsky nejtěžší bylo vytrvat ve chvílích, kdy se vztahy s Köcherem ocitly na bodu mrazu. Köcher je jeden z nejchytřejších lidí, co znám a pořád je to velký hráč. Natáčení filmu bylo psychicky vysilující a přineslo mnoho stresu. O to je snad výsledek lepší.“ 

Karel Köcher se svou ženou Hanou

Ve filmu promlouvá několik významných osobností. Zejména lovec špionů John Martin, bývalý důstojník FBI David Major či právník Karla Köchera z doby jeho zatčení Robert Fierer. V archivních záběrech mluví i Rudolph Giuliani, bývalý starosta New Yorku nebo bývalý šéf KGB Vladimir Krjučkov.
Film právě vstoupil do českých kin.

-red-
foto/video: A Company / Totalfilm.cz 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast