Svéhlavý Laco Déczi v dokumentu Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa

Ve čtvrtek vejde do kin velmi nekonformní dokument dvojice Remunda – Kirchhoff Pára nad řekou. Laco Déczi, Ľubomír Tamaškovič a Ján Jankeje kdysi uprchli ze Sověty okupovaného Československa na západ, kde zazářili po boku renomovaných světových hudebníků a pustili se do jazzové války proti popu. „Když jsme hledali, v čem se jejich životy propojují, přišli jsme na to, že v sobě mají zvláštní smutek, strach ze smrti a potlačují jej vůlí, která občas vypadá jako šílený úšklebek a někdy jako existenciální úzkost. Vznikla tak dobrá kombinace tragiky a komiky. O tom je ten film. Je to vlastně recept na život,“ konstatuje režisér Robert Kirchhoff.

Filip Remunda dodává: „Pára nad řekou je sice tzv. dokument, přičemž ale vůbec nic nedokumentuje. Drama vychází 100% z jednání postav, důležitý je průnik do jejich psychologie. V montáži spojujeme nespojitelné, akcentujeme absurdnost a humor. Stavíme na principech hraného filmu.”
Pára nad řekou ukazuje, že cesta ke slávě je plná úskalí a pochybností. Tato vyčerpávající odysea přináší únavu, ale zároveň i vůli pokračovat. Z každodennosti se stává sled očekávání, hledání, překvapení, zklamání a proher. A čas plyne. „Světská sláva, polní tráva. Lidský život je jako pára nad řekou, a proto není kam spěchat,“ říká na začátku filmu Ľubo Tamaškovič, který se jako jediný z trojice protagonistů nedožil premiéry, zemřel v roce 2013.

První klapka Páry nad řekou padla 19. 5. 2006, natáčelo se s přestávkami téměř deset let. „V průběhu času se scénář měnil. Příběhy postav se vyvíjely. A některé situace, které jsme natočili, jsou na úrovni dokumentárního zázraku,” jsou přesvědčeni Robert Kirchhoff a Filip Remunda. Světovou premiéru měla Pára nad řekou na Mezinárodním filmovém festivalu Visions Du Réel Nyon ve Švýcarsku, československá premiéra následovala na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2015. Dokument byl s úspěchem uveden také na festivalech Krakow IFF 2016, FID Marseille IFF 2016, Finále Plzeň 2016 a Budapest IDF 2016.

Do českých kin vchází tento čtvrtek.

-red-
zdroj: V. Drvotová / 2media

800-400banner-para