Recenze | Zilionáři chtějí slušně bavit a daří se jim to

Výraz průměr je pro letošní filmový rok snad prokletý. Jasně, máme tu před sebou bláznivou komedii, od které zázraky nikdy nečekáme. Je to prostě pohodička na příjemný večer v kině. S kupou popkornu, koly a balíkem nachos. Smát se tu rozhodně budete! Máme tu nenáročnou přemrštěnost, pro partu přátel jako dělanou. Zbývá jen doporučit sýrovou salsu.
Zach Galifianakis (série Pařeb) se po lehce vážnější roli v oscarovém Birdmanovi vrací na pole šílených komedií. V Zilionářích mu ale přibyli do party další komediální hvězdy. Je tu Kristen Wiig v blonďaté verzi, taktéž Owen Wilson… v blonďaté verzi a Jason Sudeikis (Millerovi na tripu) jako prvotřídní zabijácký knírač.

Zilionáři (foto: Forum Film)

Zilionáři (foto: Forum Film)

PODLE SKUTEČNÉ UDÁLOSTI!
Snímek byl natočen podle skutečné události. Loupež, která je ve filmu hlavním tématem, se skutečně stala. V roce 1997 byla v Severní Karolíně vyloupena banka Loomis Fargo. Při této loupeži bylo skutečně ukradeno 17, 3 milionů amerických dolarů v hotovosti.

Absurdní zápletce samozřejmě vévodí Galifianakis, který hraje několikátou verzi Alana z Pařby. Tentokrát je to v lehce naivním, ňoumovitém modu a nutno říci, že většina situačního humoru je vystavěna na jeho postavě. Ať už je to prostřelení kulky půlkami či náraz auta do brány, podobných bláznivostí je tu nespočet. Díky kinobohu, se mockrát nepřekročí za hranu trapnosti či nechutnosti a všechno plyne ke svému konci. Dalším tahounem je nepřekvapivě Jason Sudeikis v roli šíleného nájemného vraha, který je skvělým protipólem Galifianakisovy postavy. Jeho až úchylná posedlost zabíjením a hraním si s oběťmi udržuje vtipnost v momentech, kdyby vás už vousaté eskapády mohly začít nudit.

Zilionáři (foto: Forum Film)

Zilionáři (foto: Forum Film)

I režijní vedení je celkem pevné. I přes to, že Jared Hess zatím nic valného nepředvedl, (a na skutečný hit si asi bude ještě muset počkat) je tu cítit komediální hollywoodský standard, který samozřejmě stojí na výkonech ústřední čtveřice. A s takovými komediálními esy máte vždy jistotu, že nějaká ulítlá blbina z toho vyleze.
Suma sumárum. Nenáročná komedie, která je skutečně v mnoha momentech vtipná, nezajíždí do přílišné trapnosti či nechutnosti. Samo sebou postavená kolem kultu Zacha Galifianakise. Budete se bavit a celkem příjemně se uvolníte. Anti stressová záležitost pro partu přátel.

Zilionáři (foto: Forum Film)

Zilionáři (foto: Forum Film)

Jak to vidí Adél?
Od začátku až do konce je to jízda. Postará se o to čtveřice hlavních postav, které jsou každý naprosto z jiného těsta. Syčák, kterej pořád shání prachy a udělá všechno pro to, aby je sehnal, nájemnej vrah, kterého zabíjení psychicky ukájí, naivní sexy blondýna, co hraje hlavně na to, že je sexy, a moula, kterej ji miluje.
Jeden z hlavních motivů je navádění. Syčák navede blondýnu, ať svede moulu a navede ho k loupeži. Naivní blondýna poslechne. Slintá moulovi do ucha láskyplné obraty a taky něco o tom, že si jde vymáchat kalhoty pusou. A tak ho dostane. Moula vyráží krást 17 milionů dolarů!
Jenže co pak? Pak zbývá odstranit moulu. A tak syčák navede nájemného vraha. Naštěstí si moula uvědomí, že byl moula, a tak se stane taky syčákem. Alespoň na chvíli.

Zilionáři (foto: Forum Film)

Zilionáři (foto: Forum Film)

Celých devadesát minut je pokryto vtipnými, ačkoliv mnohdy předvídatelnými scénami, které jsou zahrány lehce a noblesou. Režisér Jared Hess herce obsadil do rolí na výbornou. Žádný herecký výkon není lámán přes koleno, takže jim celou tu šílenou story docela i věříte. Proč asi?
Sázka na Kristen Wiig, Zacha Galifianakise, Owena Wilsona a Jasona Sudeikise byla jasná už předem. Scénář mohl být jakýkoliv, přesto se od této čtveřice dalo čekat, že snímku dodá tolik potřebou šťávu. A očekávání bylo naplněno.
Snímek Zilionáři je akční komedie, u které si odpočinete, pobavíte se a hlavně po celou dobu nespustíte oči ze sexy, naivní a lehce provokativní Kristen Wiig. Zatímco v předchozí komedii Krotitelé duchů divákům spíše naháněla hrůzu, ve snímku Zilionáři úplně kvete.

  • Režie - 70%
    70
  • Scénář - 60%
    60
  • Herci - 70%
    70

Zilionáři (2016)

Absurdní kravina postavená především na situačním humoru a ústřední komediální čtveřici. Nejedná se o žádný zázrak, není tu sofistikovaně zakomponovaná kritika společnosti, hlavním cílem je tu slušně pobavit. A to se celkem daří. Vezměte kamarádky, kámoše a vyrazte do kina. Zilionáři jsou nenáročnou komedií, při které můžete zapomenout na každodenní pracovní shon. A to se taky cení.

65 %
Petr Račko, Adéla Čabayová
foto/video: Forum Film, Totalfilm.cz © 2016

Zilionáři
Masterminds
Akční / Komedie / Krimi
USA, 2016, 94 min
Premiéra: 13. 10. 2016 Forum Film
Režie: Jared Hess
Scénář: Chris Bowman, Hubbel Palmer, Emily Spivey
Kamera: Erik Wilson
Hudba: Geoff Zanelli
Hrají: Kristen Wiig, Zach Galifianakis, Ken Marino, Owen Wilson, Jason Sudeikis, Mary Elizabeth Ellis, Devin Ratray, Kate McKinnon, Jon Daly, Leslie Jones, Rhoda Griffis, Jill Jane Clements

zilionari_poster_cz-page-001

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.