Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Jack Reacher se klidně vrátit může!

Pořád kolem sebe slyším nářky, že jde akční žánr do kytek. Svým způsobem je to skutečně pravda. Osmdesátkové obrození, kdy byli Schwarzennegerové, Stallonové, Willisové v kurzu, jsou nenávratně pryč a pozornost se přesunula trošku jinam. Naštěstí se nám čas od času naskytne příležitost k radosti, kdy se umíchá mix těžkopádného, syrového akčňáku, který je opepřený právě špetkou brakovosti let minulých. Opravdu jen malou špetkou. A shodou okolností je u toho opět Tom Cruise, jedna z posledních hollywoodských hvězd, jehož star power nestojí na známosti značky. Lidi na něj přijdou vždycky. Přečtěte si recenzi filmu Jack Reacher: Nevracej se.

Jack Reacher: Nevracej se (foto: CinemArt)

Jack Reacher: Nevracej se (foto: CinemArt)

Cruise si může točit, co chce a s kým chce. Vybírá si zajímavé projekty, které prokládá svými zavedenými značkami, kdy se za zvuku fanfár Mission Impossible narve do všech kinosálů a televizí světa, pak si dá menší odfrk, a natočí třeba Jacka Reachera. Ten se paradoxně vrací na stříbrná plátna ve svém druhém díle a za jeho kormidlem stojí velmi překvapivě Edward Zwick. S tím Cruise točil vynikajícího Posledního samuraje a asi na základě této zkušenosti se mu jej podařilo přesvědčit. Druhý díl netočil Zwick nikdy a nedivil bych se, kdyby tato spolupráce v budoucnu vyústila v další originální kolaboraci.

Je to samozřejmě klasika. Obvinění ze špionáže, skrývání, hledání pachatelů, nekonečné nahánění. Tom Cruise hraje Jacka Reachera jako skoro vševědoucího agenta, jehož mimika se soustřeďuje pouze na zkoumavý pohled, těkavost v tvářích a ve svraštěné obočí. V tom není žádný problém a to v hlavně v momentech akce a v syrových pěstních soubojích. V těchto momentech je Reacher opravdu super. Cruise jde za spravedlností přes všemožné zlomeniny a nekompromisní odpravování nepřátel. Důležitým prvkem je i zlověstný záporák, který je velmi nebezpečným a rovnocenným soupeřem.

Jack Reacher: Nevracej se (foto: CinemArt)

Jack Reacher: Nevracej se (foto: CinemArt)

Co chystá Cruise?
Po vlně scifáren – dobrém Oblivionu a vynikajícím Na hraně zítřka přišla veleúspěšná pátá Mission Impossible. V roce 2016 se Cruise připomíná právě Reacherem. Hlavní role jej čeká v předělávce Mumie, která bude společně s komiksy vládnout letní sezoně 2017. Tím by se měl Cruise dostat do nově vznikajícího vesmíru horrových postav studia Universal, kam by měli patřit kromě Mumie například Frankenstein, Neviditelný muž, Vlkodlak nebo Van Helsing. Jinak nás čeká šestá Mission Impossible, American Made podle skutečné události nebo druhý díl kultovního Top Gun.

jack-reacher-nevracej-se-foto-cinemart

Jack Reacher: Nevracej se (foto: CinemArt)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Fungující minimalismus[/pullquote]Někdo by mohl být zklamaný, ale Jack Reacher se stále drží při zemi. Akčních scén je tu více než dost, ale nečekejte opulentní výbuchy a bortící se budovy. Jestli je ve filmu jedna větší automobilová honička, je to možná moc. Většina akce je vyprávěna minimalisticky skrz pěsti, nahánění a střelbu. Jack Reacher v tom ale není sám. Přes spiknutí se dostává k majorce Susan Ternerové, která je obviněna ze spionáže. Společně se dostávají za hranu zákona a do oblasti velezrady, jen aby došli očištění a samozřejmě odhalení skrytých armádních parazitů, kteří jim jdou po krku. Do toho je zamotaná ještě podzápletka s údajnou Reacherovou dcerou, takže o zábavu je po celou dobu postaráno.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Cruise vládne[/pullquote]Reacher je celkem minimalistický akční film, který má jasně vztyčené cíle a je samozřejmě předvídatelný, to ale není na škodu. Při cestě za spravedlností na nás čeká vyrovnaný mix vážnosti, zábavy a super akce, což jsou věci, které jsme snad naposledy viděli u páté Mission Impossible. Cruise momentálně vládně poctivým akčním filmům a ve své nadvládě s přehledem pokračuje. Z kina byste měli odcházet velmi spokojení.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 70%
    Scénář - 70%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 75%
    Hudba - 75%
80%

Jack Reacher: Nevracej se (2016)

Reacher je celkem minimalistický akční film, který má jasně vztyčené cíle a je samozřejmě předvídatelný, to ale není na škodu. Při cestě za spravedlností na nás čeká vyrovnaný mix vážnosti, zábavy a super akce, což jsou věci, které jsme snad naposledy viděli u páté Mission Impossible. Cruise momentálně vládne poctivým akčním filmům a ve své nadvládě s přehledem pokračuje. Z kina byste měli odcházet velmi spokojení.

Petr Račko, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: CinemArt © 2016

Jack Reacher: Nevracej se
Jack Reacher: Never Go Back
Akční / Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2016, 116 min
Premiéra: 20. 10. 2016 Falcon

Režie: Edward Zwick
Předloha: Lee Child (kniha)
Scénář: Richard Wenk, Edward Zwick, Marshall Herskovitz
Kamera: Oliver Wood
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Tom Cruise, Cobie Smulders, Robert Knepper, Aldis Hodge, Danika Yarosh, Patrick Heusinger, Holt McCallany, Christopher Heskey, Jason Douglas, Michael Papajohn, Billy Slaughter, Sabrina Gennarino, Rachel Varela, Divine Prince Ty Emmecca, Bob Walker, Juan Gaspard, John L. Armijo, Sean Boyd, Hunter Burke, Chris Angerdina, Julia Holter, Teri Wyble, Judd Lormand

Jack Reacher Nevracej se_plakat_web

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast