Startuje 3. ročník Be2Can – přináší to nejlepší z prestižních festivalů 

Horké novinky prověřené světovými festivaly a pečlivě vybrané dramaturgy už 3. ročníku přehlídky Be2Can. Dnes večer v pražské Lucerně slavnostně odstartuje festival plný exkluzivních titulů z Berlinale, Benátek a Cannes. Pořádá ji společnost Film Europe a filmy v rámci přehlídky posílá krom Prahy a Brna i do dalších vybraných krajských měst a na Slovensko. 

Kromě vítězů velké festivalové trojky (držitel Zlaté palmy z Cannes, snímek Já, Daniel Blake, vítěz Zlatého lva z loňských Benátek Zdaleka a vítěz Zlatého medvěda z Berlinále Fuocoammare: Požár na moři) bude v premiéře představen tuniský snímek Hedi. V Praze ho osobně uvede režisér Mohamed Ben Attia, který na Berlinále získal Cenu pro nejlepší debut. Snímek také získal Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon pro Majda Mastoura. 

Hedi je klíčovým titulem Be2Can3, protože spojuje výraznou uměleckou kvalitu, aktuální výpověď a nové talenty,“ dodávají k tomu dramaturgové přehlídky Vít Schmarc a Aleš Stuchlý. Slavnostní premiéra za účasti režiséra proběhne 7.10. od 19:15 v kině Lucerna v partnerství s Velvyslanectvím Tuniské republiky.

Program Be2Can bude letos rozdělený do tří sekcí. Premiérová sekce nabídne celkem 11 titulů, které poběží ve všech festivalových městech. Diváci se v jejím rámci budou moci seznámit mimo jiné s držitelem Zlaté palmy, sociálním dramatem Já, Daniel Blake, německou komediální senzací Toni Erdmann, tuniskou romancí Hedi, „sociální detektivkou“ bratří Dardennů Neznámá dívka, s generačním snímkem American Honzy, rumunským dramatem Šifra Nevada i, s citlivým a živelně natočeným queer dramatem V sedmnácti. Z hlediska tématu a otevřenosti zapůsobí i německý film o právu na potrat 24 týdnů, který oprávněně vyvolá velmi emotivní reakce a debaty.

Sekce Zvláštní uvedení představí prostřednictvím exkluzivní projekce ve velkém sále kina Lucerna hned čtveřici pozoruhodných titulů. Fuocoammare: Požár na moři (do kin uvádí společnost Film Distribution Artcam 3. listopadu 2016), čerstvý titul z Benátského filmového festivalu, Krásné dny v Aranjuez (do kin uvede 20. října 2016 společnost CinemArt), fenomenální rumunské drama Zkouška dospělosti (do kin uvede v únoru 2017 společnost Aerofilms) a konečně v rámci premiérové Be2Can půlnoční projekce i fashion horor Neon Demon Nicolase Winding Refna.

Třetí sekce, nazvaná Be2Can Fokus, je novinkou, jejímž cílem je nabídnout divákům širší kontext k současné festivalové kinematografii.

Premiérově je v prodeji i limitovaná edice Be2Can Lucerna Pass, festivalová akreditace, která držiteli umožní přístup na projekce i veškerý doprovodný program v hlavním festivalovém kině Lucerna, a to za cenu 790Kč, prodává se na webu www.goout.cz.

Podrobný program najdete na www.be2can.eu. K dispozici je také mobilní aplikace. Hledejte ji ve svém obchodu s aplikacemi.

-red-
zdroj: Film Europe