Proč je La La Land tak skvělý? Na kontě má už 29 ocenění (video)

Sedm nominací na Zlaté glóby a dosud 29 dalších oborových cen. Film Damiena Chazella La La Land působí jako zjevení. Už od svého premiérového uvedení na festivalu v Benátkách budí zaslouženou pozornost diváků i kritiků. Desetiminutové ovace ve stoje od prvních festivalových diváků už o něčem svědčí. O Zlatých glóbech a velkých šancích na Oscarech se začalo mluvit v podstatě okamžitě od prvního uvedení.  Žánr prý rehabilituje a opět ho představuje jako výsostnou filmovou disciplínu. Podívejte se na film o filmu v češtině.

La La Land

La La Land

„Chtěl jsem, aby film La La Land byl milostným příběhem, a také jsem chtěl natočit muzikál podobný těm, které mě uchvátily v dětství, ale ve kterém by navíc bylo něco velmi současného. Chtěl jsem si vyzkoušet, jak v soudobém příběhu používat barvy, scény, kostýmy a další výrazové prvky staré filmové školy,“ prozrazuje mladý režisér Damien Chazelle.

Unikátní filmová událost

Kritici i diváci mluví o tom, že se režisérovi podařilo něco unikátního. Spojit modernu s kouzlem starých časů. Vygenerovat závan starých zlatých časů Hollywoodu. Taneční čísla, včetně toho úvodního jsou údajně dechberoucí, skvěle natočené a jen opravdového cynika nechají chladným. Skvěle také funguje chemie mezi Ryanem Goslingem a Emmou Stone. Ti se spolu už objevili v komedii Bláznivá, zatracená láska. A v La La Landu jim to spolu jde ještě mnohem lépe, prozrazují tvůrci ve filmu o filmu.

Pokud jde o klasičtější vlivy, Chazelle byl inspirován zejména filmy režiséra francouzské nové vlny Jacquesa Demyho, který prolomil vážnost formy šedesátých let minulého století opojnými pestrými muzikály, například Paraplíčka ze Cherbourgu, Slečinky z Rochefortu a Jeden pokoj ve městě. „Pouze Demy pravděpodobně nejvíc ovlivnil nejen tento film, ale všechno, co jsem natočil nebo chtěl natočit. Žádný jiný film mě neovlivní víc než Paraplíčka ze Cherbourgu. Velmi jsem si ten film zamiloval.“, říká Chazelle.

Damien Chazelle s Emmou Stone na place

Damien Chazelle s Emmou Stone na place

La La Land se v mnoha ohledech liší od filmu Whiplash. Ale oba se zabývají tématem, které je mi velmi blízké: hledání rovnováhy mezi životem a uměním, mezi realitou a sny, a v neposlední řadě mezi vztahem člověka k umění a jeho vztahy ke druhým lidem. Ve filmu La La Land jsem chtěl tento příběh vyprávět prostřednictvím hudby, zpěvu a tance. Považuji muzikál za skvělý prostředek pro vyjádření hledání rovnováhy mezi sny a realitou.“, dodává režisér. S Whiplashem novinku propojuje nejen scénárista a režisér, ale i herec J. K. Simmons, který ve filmu hraje majitele nočního klubu (za výkon ve Whiplashi má Oscara).

čtěte také: Recenze | Whiplash

La La Land vtančí do českých kin 5. ledna v distribuci společnosti Freeman Enteratainment.

-red-
foto/video: Totalfilm.cz, Freeman Entertainment © 2016

lll_plakat_a1_romance