Skončil Festival francouzských filmů – diváky nejvíc zaujal snímek Janův syn

Film Janův syn nejvíce zaujal publikum v sekci Soutěž – Výběr české kritiky 19. ročníku Festivalu francouzského filmu. Čeští filmoví novináři vybrali do soutěže deset titulů z filmů dosud
neuvedených na český trh. Film režiséra Philippa Lioreta zvolila umělecká poradkyně Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. Osmý film uznávaného režiséra Philippa Lioreta je koncipován jako rodinné drama s detektivní zápletkou: Mathieu se vypraví do Kanady, aby zjistil, kdo byl jeho otcem a seznámil se po jeho smrti se dvěma nevlastními sourozenci.

Janův syn (foto: FFF)

Janův syn (foto: FFF)

Postupem děje zjistíme, že spíš než o řešení záhady Janovy smrti, jde o zkoumání vztahů mezi postavami: zatímco setkání se členy Janovy legální rodiny, uskutečněné na zapřenou, je pro Mathieua zklamáním, v rodině otcova přítele Pierra objevuje známky citů, jež jsou mu blízké a hledání otce se tak přesouvá do roviny ujasňování vlastní identity. Příležitost porovnat blízkost i rozdíly dvou frankofonních kultur využívá režisér s všímavostí a citlivostí, jakou projevuje i ve vedení herců, mezi nimiž vynikají zejména Pierre Deladonchamps ( Mathieu) a Gabriel Arcand (Pierre). Za povšimnutí stojí skvěle vystavěný závěr, v němž se daří budovat napětí postupného poznání zámlkami a pohledy i díky přesnému střihu Andrey Sedláčkové, popisuje Eva Zaoralová vítězný snímek.

Těsně za vítězným filmem Janův syn se umístil snímek Vůně mandarinky režiséra Gilese Legranda. Třetí místo v divácké soutěži patří filmu Christiana Cariona V květnu si dělej co chceš.

Soutěžní sekci Výběr české kritiky podpořila francouzská společnost TV5MONDE, která věnuje finanční podporu na uvedení vítězného snímku do české distribuce.
19. ročník Festivalu francouzského filmu v České republice představil ve spolupráci s českými distributory dvanáct filmů, které budou po skončení festivalu uvedeny do běžné kinodistribuce. Do
konce roku se diváci mohou vydat na filmy Kameny bolesti, Červená želva, Marguerite a Julien, Spravedlnost pro mou dceru, Špinavej kšeft a Zničeni láskou. Zbylé snímky budou uvedeny do české
distribuce v následujícím roce.

Na 19. ročník Festivalu francouzského filmu dorazila delegace tvůrců a filmových profesionálů z Francie a osobně uvedla projekce svých filmů. Francouzská režisérka Stéphanie Di Giusto představila v české předpremiéře svůj první celovečerní film Tanečnice. Režisér a scenárista Vincent Garenq uvedl svůj poslední film Spravedlnost pro mou dceru. Svůj nový film Kameny bolesti přijela do Prahy uvést významná francouzská režisérka, scenáristka a herečka Nicole Garcia.
Festival uvedl 51 filmů během 162 projekcí.

-red-
zdroj: FFF, G. Zajícová