Blíží se další ročník Festivalu krátkých filmů s pestrou mezinárodní soutěží

Filmy natočené na motivy povídek jednoho z nejpopulárnějších současných autorů fantasy Neila Gaimana, snímky oceněné britskou filmovou akademií, to nejlepší z Balkánu, experimentální filmy, program pro děti, noční moderovaná show a především pestrá mezinárodní soutěž. Takový bude dvanáctý ročník Festivalu krátkých filmů Praha, jenž organizuje Film Servis Festival Karlovy Vary, stojící i za MFF Karlovy Vary. Krátkometrážní skvosty z celého světa se představí v kině Světozor od 18. do 22. ledna 2017, nově ale zamíří i do vršovického kina Pilotů. Předprodej lístků bude v obou kinech spuštěn před začátkem festivalu. 

Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana

Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana

Neil Gaiman má obrovskou základnu fanoušků a jeho velmi osobité příběhy z něj udělaly jednoho z nejpopulárnějších a nejprodávanějších světových současných autorů fantasy. Je autorem komiksové série o Sandmanovi, napsal román Američtí bohové,  Hvězdný prach či „pohádku pro dospělé“ Koralina. Hvězdný prach a Koralina se dočkaly filmové adaptace, Hvězdný prach s Robertem De Nirem, Michelle Pfeiffer a Claire Danes v hlavních rolích. Koralina získala nominaci na BAFTA a Oscara za nejlepší animovaný film.

„Ve spolupráci s HBO uvedeme pásmo čtyř Gaimanových temně fantaskních příběhů s názvem Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana. Za kolekcí vytvořenou pro britskou stanici Sky, uváděnou na Cinemaxu, stojí režisérský tandem Iain Forsyth a Jane Pollard, jež má na svém kontě třeba pozoruhodný dokument Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana jsou plné britských hereckých talentů jako jsou Tom Hughes, George MacKay, Kenneth Cranham, Rita Tushingham a mnoho dalších. Hudbu navíc vytvořil Jarvis Cocker z legendárních Pulp,“ říká Karel Spěšný, programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha

Operátorka (ze sekce Bafta 70)

BAFTA 70

Britská filmová a televizní akademie bude v únoru udělovat už po sedmdesáté BAFTA Awards – ceny nejlepším britským i zahraničním filmům, včetně ceny v kategorii Nejlepší britský krátký hraný film. „Vzhledem k tomuto impozantnímu jubileu a pozoruhodné soupisce vítězů a nominovaných jsme se rozhodli si připomenout alespoň několik filmů a režisérů, kteří byli v posledních letech vybráni do téhle elitní společnosti a šest z nich jsme pro diváky vybrali do programu s názvem BAFTA 70,“ uvádí další sekci programový ředitel festivalu.

Srdečné pozdravy z Balkánu

SRDEČNÉ POZDRAVY Z BALKÁNU

Balkánský poloostrov je oblast proslulá černým humorem, emocemi a srdečností svých obyvatel. Všechny tyto vlivy se promítají i do kinematografie, která na Balkáně vzniká. Mezi šesti snímky, které se představí v letošní selekci, figurují tituly promítané mimo jiné na festivalech v Cannes, Benátkách, Torontu či Locarnu. Žánrově pestrá směsice, představující výběr toho nejoriginálnějšího, co v regionu za posledních pár let vzniklo, osciluje od černé komedie, přes rodinná dramata, až po thriller. Vzpomínky na válku nebo strach z uprchlíků se v nich mísí se svérázným humorem, a do toho zaznívá zpěv muezzinů.

Brutal Relax Show (Snímek z filmu Den otců)

BRUTAL RELAX SHOW

V programu již tradičně diváci i letos najdou oblíbenou Brutal Relax Show extrémních titulů moderovanou herečkou Simonou Babčákovou, přehlídku české aktuální krátkometrážní tvroby či LABO –  program snímků vzniklých využitím nových technologií a neobvyklých postupů.

Ani letos festival nezapomene na nejmenší diváky a jejich rodiče. Na program Pragueshorts dětem se mohou děti od 5 do 8 let a jejich rodiče těšit v sobotu 21.1.2017 od 15:00 v Bio Oko a o den později, 22.1.2017 od 15:00, v kině Aero. Program pořádá Festival krátkých filmů Praha ve spolupráci s Aeroškolou.

O dětském programu budeme podrobně psát v sobotu – sami si ale program můžete už nyní prostudovat na stránkách festivalu.

Cena vstupného 90,- Kč
Vstupenky na festivalová představení budou v prodeji na pokladnách festivalových kin před začátkem festivalu.
Filmy uváděné na festivalu jsou opatřené anglickými a českými titulky.
Festivalová kina: Světozor, Kino Pilotů, Kino Aero (pouze dětský program)