Festival krátkých filmů Praha – tipy na čtvrtek

Pokud jste unaveni z běžné produkce, co takhle zajít na něco kratšího, ale možná lepšího? Zamířit můžete pro změnu do pražských kin Světozor či Pilotů, kde včera začal 12. ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který organizuje Film Servis Festival Karlovy Vary, stojící i za MFF Karlovy Vary. Až do neděle se tu představí desítky a desítky krátkých filmů z celého světa, které se dost často vzpírají konvencím.

Jako třeba dnes ve Velkém sále kina Světozor, kdy od 18:30 uvidíte ty nejlepší krátké filmy z celého světa, protože začne nabitá Mezinárodní soutěž. Od 21:00 uvidíte filmy Ninjy Thyberg, talentované švédské režisérky, která má nezaměnitelný rukopis a je považována za jeden z největších filmařských talentů současnosti. Její filmy si vtipně a chytře hrají s genderovými a sociálními stereotypy nebo tabuizací určitých témat. V Boyz and Girlz: Ninja Thyberg uvidíte co se stane když se kluci, chovají jako holky a holky dělají to, co by podle všech pravidel měli dělat kluci.

Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana

O Uvěřitelné příběhy Neila Gaimana půjde v 18.00.  V Malém sále Světozoru promítneme kolekci čtyř temně fantaskních příběhů natočených podle povídek jednoho z nejoriginálnějších současných britských spisovatelů. I když jsou jejich hrdiny víceméně průměrní obyvatelé současného Londýna, to co se jim děje nebo o čem vyprávějí, má mnohem blíž k trochu surreálnému děsivému snu než k všednodenní realitě. Od 20:30 si můžete tamtéž dopřát další soutěžní kousky z celého světa, tak si udělejte volno…

Ve vršovickém kině Pilotů nepropásněte skvělý openingový program od 19:00. Uvidíte třeba krátký film Martina McDonagha plný černého humoru Šesťiraňák nebo snímek Pět filmů o technologii, který vtipně představuje absurdní stránku moderních technologií jako je Facebook nebo Google.

Balkán, místo proslulé černým humorem, emocemi a srdečností svých obyvatel. Všechny tyto vlivy se promítají i do kinematografie, která na Balkáně vzniká, a sklízí úspěchy na mezinárodních festivalech po celém světě. Mezi šesti snímky, které se představí v letošní selekci, figurují tituly promítané mimo jiné na festivalech v Cannes, Benátkách, Torontu či Locarnu. Srdečné pozdravy z Balkánu vám z kina Pilotů posíláme ve 21:30.

Zítra potom vyražte na LABO, program, který příběhy vypráví neběžným způsobem a netradičními postupy. Máte den blbec? Pak právě pro vás je sekce Trouble Every day, ve které uvidíte, že by to mohlo být ještě o dost horší a že v tom rozhodně nejste sami.

Více na www.pragueshorts.com