Premiéru Olliho Mäkiho uvede v Praze režisér Juho Kuosmanen i titulní herec

Mladý finský režisér Juho Kuosmanen přijede do Prahy představit svůj celovečerní debut Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho, na festivalu v Cannes 2016 oceněný jako nejlepší film sekce Un Certain Regard. Ve středu 15. března režisér film od 18.30 osobně uvede na veřejné předpremiéře a následné debatě s diváky v pražském kině Pilotů. Na slavnostní premiéře, která proběhne den poté v kině Světozor, pak režiséra Kuosmanena doprovodí ještě představitel boxera Olliho Mäkiho, herec Jarkko Lahti. Do ostatních kin boxerskou romanci Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho uvede label KVIFF Distribution ve stejný den, tedy 16. března. Jde o první finský film v historii, který na festivalu v Cannes zvítězil v sekci Un Certain Regard. V prosinci loňského roku získal snímek ještě jedno významné ocenění, když byl Evropskou filmovou akademií vyhodnocen jako objev roku 2016. Čeští diváci mohli Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho zhlédnout již na 51. ročníku MFF Karlovy Vary.

Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho vypráví skutečný příběh finského boxera, který se na začátku 60. let připravuje v Helsinkách na nejdůležitější zápas své kariéry. V momentě, kdy je vystaven tlaku médií, trenérů a sponzorů, se ale zamiluje do Raiji, dívky ze své rodné vesnice. Kouzelný snímek, který deník Independent označil za „jeden z nejmilejších filmů roku“, je ceněný především pro svoji výraznou estetiku, bezchybnou formální stránku, autentické herecké výkony hlavních představitelů a originálně vystavěný scénář plný vřelosti a lidskosti. „Prvotní atmosféra Nejšťastnějšího dne v životě Olliho Mäkiho je odlehčená. I když je zde líčen příběh o existenční krizi a hledání sebe sama, je podstatné, že vyprávění se neutápí v bahně, ale vznáší se a pluje jako létající drak,“ přibližuje atmosféru filmu režisér Juho Kuosmanen.

Juho Kuosmanen

Veřejná předpremiéra a debata s režisérem – 15. března 18:30, kino Pilotů

Veřejná předpremiéra a následující debata s režisérem v kině Pilotů ve středu 15. března proběhne ve spolupráci s projektem Cinergy, který setkání se zajímavými filmovými tvůrci pořádá v průběhu celého roku. Moderování debaty, během které se diváci dozvědí zajímavosti o vzniku filmu, pozadí jeho uvedení na festivalu v Cannes i více o režisérově předešlé tvorbě, se ujme festivalová dramaturgyně Louise H. Johansen. Debata proběhne pouze v anglickém jazyce. Předpremiérová projekce filmu Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho začne v 18:30, debata na projekci plynule naváže a začne ve 21 hodin. Předprodej vstupenek na celý program v kině Pilotů byl zahájen dnes (8. března 2017).

Juho Kuosmanen (nar. 1979) je filmař z Helsinek. Za své dřívější krátké filmy získal několik ocenění na prestižních festivalech v Locarnu nebo sekci Cinéfondation v Cannes. V roce 2014 absolvoval helsinskou filmovou školu ELO při Aaltově univerzitě. Během studií také hrál a režíroval v divadle a úzce spolupracoval s avantgardním operním souborem West Coast Kokkola Opera. Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho je jeho prvním celovečerním filmem.

-red-
zdroj: Aerofilms, R. Urbancová