Přehlídka Crème de la crème dnes startuje Neznámou dívkou

Čtvrtý ročník přehlídky francouzských filmů Crème de la crème dnes startuje v pražských kinech Lucerna a Evald. Uvede třináct francouzských filmů. Přehlídku zahájí premiéra snímku bratří Dardennů Neznámá dívka, který byl nominován na Zlatou palmu Cannes 2016. Premiérově se představí také znepokojivý thriller Bertranda Bonella Nocturama.

V sociální detektivce bratří Dardennů čelí lékařka Jenny, kterou ztvárnila  hvězda současného francouzského filmu Adéle Haenel, výčitkám svědomí, když v ordinačních hodinách nezareaguje na zvonek u dveří své praxe. Ráno se dozvídá, že neznámá dívka, kterou nepustila dovnitř, byla opodál nalezena mrtvá. Hnána pocitem viny Jenny zahajuje strastiplné pátrání po její identitě. ”Dardennové tentokrát natočili extrémně civilní sociální detektivku, v níž vedle tématu zodpovědnosti rezonuje i naléhavý motiv solidarity a soucitu,” říká Aleš Stuchlý, dramaturg festivalu Be2Can.

Filmařské zpracování tématu terorismu ve snímku Nocturama nabývá v rukou Bertranda Bonella podobu opojné noční můry. Bonellův provokativní portrét pařížských radikálů plánujících teroristický útok, je portrétem nesourodé skupiny lidí, různého věku, původu, pohlaví. Snímek je rozdělen do dvou dějství. První dějství začíná v pařížských ulicích a metru, druhé je situováno do obchodního domu. ”Bonello je velký manýrista a aranžér, ale v tomhle filmu se mu v některých momentech daří měnit zdánlivou prázdnotu ve vypovídající element,” říká Vít Schmarc, dramaturg festivalu Be2Can.

V programu nebudou chybět ani filmy, které již byly uvedeny do kin. Ve filmu, který zahajoval minulý ročník Festivalu francouzského filmu a odnesl si stříbrného medvěda za režii, Začít znovu, září Isabelle Huppert v hlavní roli. Nevšedním filmovým zážitkem je skandální body hororový snímek Raw o dospívající vegetariánce, ve které se po prvním pozření syrového masa probudí zvíře. Film 150 miligramů zavede diváky do farmaceutického byznysu, drama Můj král zase povypráví o vášni v jednom destruktivním vztahu. Fanouškům oddychových filmů nabídne přehlídka hudební komedii Rodinka Bélierových, příběh slavného mořeplavce a vizionáře Jacquese Cousteauva ve filmu Odysea, a jaký byl život malíře Augusta Renoira, se dozví ve snímku Renior. Romantické drama V sedmnácti zachycuje dvojici dospívajících kluků, ve kterém se střídá láska s nenávistí, bezradnost s bezstarostností, trýzeň s vášní a nepochopením s porozuměním. Doslova herecký koncert předvádí Juliet Binoche a Kristen Steward v oceňovaném lesbickém dramatu Sils Maria. Celý program přehlídky je nalezení na www.filmeurope.cz nebo na stránkách kin Lucerna a Evald.

Pořadatelem Crème de la crème je společnost Film Europe, která pořádá festival Be2Can, úspěšnou přehlídku nejlepších filmů z významných festivalů Berlinále, Benátky a Cannes, přehlídku současné severské kinematografie Scandi, a Weird Europe, přehlídku nejbizarnějších artových filmů z celé Evropy.

-red-
zdroj: A. Brabcová
video: Totalfilm/Film Europe © 2017