Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Polský film pravidelně v Česku – v kinech je komedie Ederly, chystá se válečné drama Volyň

Jedenkrát do měsíce se v pražském kině Atlas koná večer polského filmu. Pořádá ho 3kino, za kterým stojí pánové Miloš Máca a Vavřinec Menšl. Českým divákům se snaží ukázat, že polská kinematografie má široké a kvalitní spektrum snímků, které stojí za to vidět, i přesto, že se většina z nich nedostane do běžné distribuce.

Ederly (foto: 3Kino)

V dubnu se promítal snímek Ederly, který natočil polský režisér a animátor Piotr Dumala. Režisér byl přítomen osobně společně s producentkou filmu a po projekci se v sále kina konala diskuze. V ní Piotr Dumala velmi otevřeně hovořil o svých osobních motivacích týkajících se vzniku filmu. Podle jeho slov to není klasický žánrový film. Jde spíš o jeho osobní vyznání kinematografii, ve které se odráží láska k expresionistům, surrealismu, české literatuře a humoru. Snímek má černobílou kameru. Za tou stál Adam Sikora (Ve stínu, Já, Olga Hepnarová), se kterým už režisér spolupracoval.

Ederly (foto: 3Kino)

Stejně tak jako s Mariuszem Bonaszewskim, který v roli Slowa přichází do městečka Ederly na pozvání tamějšího faráře. Od samého začátku v něm Slow zažívá surreálné momenty, které v divákovi při sledování probouzejí hravost a pocit nahodilosti ve vývoji příběhu. To vše korunuje humor vycházející z absurdních atmosféry a velmi osobitých postav. Sikoru za kamerou i Bonaszewského v hlavní roli považuje Dumala za obrazné prodloužení vlastních myšlenek a postojů v nereálném světě Ederly. Herecké výkony jsou ve snímku velmi zdařilé. Platí to třeba o přisprostlé a věčně naštvané hospodyni faráře nebo herečce Heleně Norowicz v roli matky hlavního hrdiny, která ve svých osmdesáti letech ve filmu předvádí i „tělocvik“ a v reálném životě je dnes nejstarší modelkou v Polsku.

Přemýšlivý a roztomile svérázný Piotr Dumala je velkým milovníkem Franze Kafky: „Mám pocit, že s Kafkou máme podobné vnímání světa. Do určité doby jsem ho bral jako svého staršího bratra. Dneska už je to ale tak, že jsem to spíš já, kdo je díky věku jeho starším bratrem…“ Dumala je i autorem scénáře a sám sebe hodnotí jako čistokrevného minimalistu, zejména pokud jde o černobílé provedení snímku. Lépe se mu tak vypráví příběh. To pramení z jeho animátorské práce, které se věnuje především. Do Prahy přivezl i svůj čerstvě restaurovaný krátký animovaný film Franz Kafka z roku 1992, který je promítán jako předfilm.

Snímek Ederly teď bude putovat po kinech v regionech. Jejich seznam najdete na www.3kino.cz. V květnu se příznivci polského filmu mohou těšit na válečné drama Wojciecha Smarszowkieho Volyň. Promítat se bude 30. května ve 20 hodin v kině Atlas.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: 3Kino, Totalfilm © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast