Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Polský velkofilm Volyň k vidění v rámci projektu 3Kino

3Kino Praha pokračuje i v květnu v pravidelných měsíčních projekcích mimodistribučních polských filmů pod názvem 3Kino uvádí. V úterý 30. května 2017 od 20:00 hod. ve Velkém sále Kina Atlas v Praze je na programu projekce nejúspěšnějšího polského filmu loňského roku VOLYŇ. Bude to vůbec jeho první uvedení v České republice. Vzhledem k velkému zájmu o snímek se organizátoři ve spolupráci s pražským kinem Atlas rozhodli zařadit i jeho druhou projekci, která se bude konat na stejném místě o týden později tedy v úterý 6. června 2017 od 20:15 hod.

Volyň (foto: 3Kino)

Snímek režiséra Wojciecha Smarzowskiho získal za uplynulý rok rekordní počet polských filmových cen Orel (obdoba Českého lva). Byl oceněn celkem v devíti kategoriích včetně té za nejlepší film. „Lidé z Kresů byli zabiti dvakrát. Nejdřív sekerou, o čemž je tento film. A poté zapomněním, což by měl film změnit,“ okomentoval své dílo dnes již světoznámý režisér. Ten je autorem filmů Svatba, Temný dům, Růžena, Dopraváci nebo U strážnýho anděla.

Historické válečné drama vypráví o tragické události z léta roku 1939 na Volyni. Tehdy tato severozápadní část dnešní Ukrajiny patřila ještě Polsku. Zosia (Michalina Łabacz), krásná mladá Polka, je beznadějně zamilovaná do Ukrajince Petra (Vasyl Wasylik). Jejich velká láska je vystavena zkoušce, když se ji otec rozhodne provdat za bohatého polského sedláka Macieja Skibu (Arkadiusz Jakubik), vdovce se dvěma dětmi. Brzy po svatbě vypukne válka a Zosia zůstane sama s dětmi svého manžela, který je povolán do armády. Tehdy dochází mezi vedle sebe žijícími Poláky, Ukrajinci a Židy k eskalaci násilných činů. Dívka se tak stane svědkem a zároveň i účastníkem tragických událostí způsobených rostoucí vlnou ukrajinského nacionalismu. Ten kulminuje masakrem spáchaným na polském obyvatelstvu příslušníky UPA (Ukrajinská povstalecká armáda) a následnými odvetnými akcemi z polské strany. V tomto moři nenávisti se Zosia snaží zachránit sebe a své děti.

Volyň – režisér Wojciech Smarzowski

„Film jsme měli možnost poprvé zhlédnout loni v září na festivalu polských filmů v Gdyni. Všechny jeho projekce byly beznadějně vyprodány. Snímek zachycuje dodnes nepříliš probíranou etapu polské historie v předvečer druhé světové války a je až s podivem jaké maximální koncentrace zla v něm autor dokázal obsáhnout.“ dodávají organizátoři projektu MFF 3Kino – Praha, Miloš Máca a Vavřinec Menšl.

-red-
zdroj: 3Kino

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast