Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Silný dokument Děti úplňku je synonymem vyčerpání a zoufalství

Dnes večer Česká televize uvede na svém druhém programu dokument Děti úplňku, který nechá diváky nahlédnout do soukromí rodin starajících se o své potomky s těžkou formou autismu. Iniciátorem projektu je novinář Respektu Petr Třešňák, který se svou manželkou Petrou pečuje o dceru Dorotku, která je jedním z nich. Dokument natočila Veronika Stehlíková, která je autorkou cyklu 13. komnaty a nebo třeba TV docu-reality Doktoři. Film zobrazuje úděl čtyř rodin, které musí denně bojovat s vyčerpáním a zoufalstvím, a mnohdy také nepochopením okolí.

Děti úplňku (foto: Česká televize)

Rodiče dětí s těžkým autismem čelí míře stresu, jaký zažívají vojáci ve válce. Nemluvíme zde o nadsázce, ale realitě, která je potvrzená vědeckým výzkumem. Důvodem je takřka permanentní zátěž v podobě problémového chování. Děti s těžkým autismem jsou náročnými klienty pro státní zařízení, kterými v současné době stát disponuje a rodiče dětí se tak po právu bojí o jejich budoucnost.

„Poté, co naše Dorotka přestala spát, celé dny si ubližovala a nakonec skončila v šesti letech hospitalizovaná v dětské psychiatrické léčebně, jsme si uvědomili, že to nemusíme sami dlouho zvládat. Brzy jsme zjistili, že Česko nenabízí takto postiženým dětem žádnou důstojnou budoucnost,“ řekl mimo jiné o problému autor Petr Třešňák.

Přibližně třetinu lidí s autismem tvoří jedinci s problémovým chováním, které obnáší hyperaktivitu, sebepoškozování nebo agresivní výpady proti okolí. Záchvaty se většinou zesilují ještě v době úplňku, proto tedy ten název. Dokument ukazuje s jakými obtížemi se musí rodiče takto postižených dětí potýkat každý den a prakticky bez odpočinku. Záběry i zpovědi jsou to opravdu drsné…

Děti úplňku (foto: Česká televize)

Společně s dokumentem vznikla i iniciativa Hlavou zeď prorazíš, která si jako sdružení rodičů postižených přeje zlepšení kvality života lidí s poruchou autistického spektra a mentálním hendikepem a usiluje o zkvalitnění služeb pro takto postižené klienty. Zařízení, která by odpovídala skutečným potřebám těchto klientů, se totiž v Česku dají spočítat na prstech jedné ruky. Více informací a autentické citace z dopisů rodičů dětí najdete na www.detiuplnku.cz, kde také můžete podepsat petici.

Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto: Česká televize © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast