Marek Najbrt začal s Janem Cinou natáčet pohádku Čertí brko (video)

Režisér Marek Najbrt začal na konci července natáčet novou původní pohádku Čertí brko. V hlavních rolích se představí Judit Bárdos a Jan Cina, do čertovské role se po více než třiceti letech od vzniku legendárního filmu S čerty nejsou žerty vrací Ondřej Vetchý, aby ztvárnil Lucifera. Pohádka bude mát premiéru na podzim 2018. Film se bude natáčet v průběhu srpna a září v atraktivních českých lokacích – v Ledči nad Sázavou, Chrustenicích nebo Doksanech, několik dní čeká štáb také na Slovensku.

„Všichni si myslí, že Peklo je místo plné zlých démonů, kteří člověka ponoukají ke zlu. To jsou pohádky pro dospělé. Ve skutečnosti je peklo úřad. Úřad, který je tu proto, aby zlo spravedlivě trestal. Vaše zlo…“ tvrdí scenáristé Robert Geisler a Tomáš Hodan, kteří jsou ve trojici s Markem Najbrtem podepsáni například pod kultovním sitkomem Kancelář Blaník. „Už je to několik let, co mi můj kamarád a spoluautor tohoto scénáře Robert Geisler poprvé navrhl, abychom natočili pohádku. Tehdy se mi to zdálo absurdní, ale od chvíle, kdy jsem se stal otcem dvou malých synů, je pro mě ta představa už logická a jednoznačně přitažlivá. Proč se zase jednou nepodívat na svět z perspektivy dítěte a zároveň nevyužít své filmařské i životní zkušenosti k vytvoření příběhu pro celou rodinu?“ dodává  režisér Marek Najbrt, jak došlo k zásadní změně žánru. I když… jisté styčné body tu jsou…

Čertí Brko – Jan Cina a režisér Marek Najbrt (Foto-Punk Film Marek Novotný)

Pohádka Čertí brko nabídne nejen chytlavý příběh s jasnými aktualizacemi, ale také mimořádné výtvarné řešení.  „Klíčem k výtvarnému pojetí je baroko. Ne však to pro pohádku často typické, tj. lidové a infantilně zjednodušené. V našem případě se jedná o baroko rané – tedy sofistikované, oduševnělé, pro pohádkové účely jen vhodně upravené a doplněné o atributy současnosti,“ vysvětluje Marek Najbrt, proč se rozhodli přizvat ke spolupráci jako autora výtvarné koncepce Roberta Smolíka. Kameramanem filmu je Martin Žiaran, architektem Henrich Borároš, uměleckým maskérem Zdeněk Klika a Andrea Králová kostýmní výtvarnicí. Pohádku bude stříhat Pavel Hrdlička.

Čertí brko – Jan Cina (Foto: Punk Film Marek Novotný)

V roli Bonifáce uvidíme Jana Cinu (herce, zpěváka a mimo jiné vítěze soutěže Tvoje tvář má známý hlas), Markétku hraje Judit Bárdos, Lucifera zmíněný Ondřej Vetchý. V dalších úlohách se objeví Marián Geišberg jako Markétčin otec. Místní občany s přiléhavými jmény Klouzek, Křiváček a Tlachal hrají  Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Jan Maryško. Obyvateli Pytlova se rovněž stanou Marek Daniel a Jana Plodková či Michal Dalecký, v pekle budou naopak úřadovat Václav Kopta nebo Jakub Žáček.

Pohádka se do kin podívá v listopadu 2018. Distributorem je společnost Falcon.
Producentem filmu jsou Ondřej Beránek a Martin Hůlovec ze společnosti Punk Film, koproducenty Čertího brka jsou Česká televize, Michal Bauer, Barrandov Studios, RTVS a Magiclab. Snímek získal podporu obou státních filmových fondů i Eurimages.

foto/video: Marek Novotný, Amélie Kovářová
zdroj: Uljana Donátová
-red-