Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Rozhovor | Taron Egerton: Kingsman mi změnil život

Ze sedmadvacetiletého Brita Tarona Egertona se díky Kingsmanovi stala hvězda první velikosti. Za sebou má i roli v gangsterce Legendy zločinu, hlavní roli skokana na lyžích ve feel good filmu Orel Eddie a nyní se vrací jako Eggsy v pokračování Kingsmana. Přečtěte si rozhovor s vycházející hereckou hvězdou. Film Kingsman: Zlatý kruh je právě v kinech.

Jak je na tom Eggsy, když se s ním znovu ve filmu potkáme?

Eggsy je na plátně ve dvojce skoro pořád. Na stěně jeho bytu přibyly tři titulní stránky z deníku Sun, což znamená, že už má za sebou několik vlastních splněných misí. Chystá se usadit se švédskou princeznou z prvního dílu Kingsmana. Jejich láska rozkvetla na neobvyklém místě a on se teď snaží balancovat mezi životem Kingsmana a slibně se rozvíjejícím vztahem s někým, koho skutečně miluje. Řekněme, že je v podstatě pořád tím starým známým Eggsym, jen má hodně důležitou a zajímavou práci.

A pořád v sobě má ty „neobroušené hrany“.

Ano, trocha nevychovanosti mu zůstala. Eggsy si ještě pořád s chutí zanadává. To je zásadní pro to, aby se diváci dokázali vcítit do jeho pozice a vnímali to všechno jeho očima. Pořád ještě je v situaci, kdy musí prchat třeba kanalizací a vynoří se pokrytý výkaly. Není to Harry Hart. Je to Eggsy. Kdybychom z něj ve dvojce udělali Harryho Harta, nehnuli bychom se z místa. Eggsy je lehce obhroublý chlapec. Dokonce se vrací i se svou teplákovou soupravou, kterou nosíval, když na tom byl ještě hodně špatně.

Tohle je tvůj třetí film s Matthewem Vaughnem, který produkoval i film Orel Eddie. Jednoznačně vám spolupráce oboustranně svědčí – byli jste v kontaktu i v době, kdy dával film dohromady?

Po celou dobu psaní scénáře mi volával a mluvil o svých nápadech. V Matthewovi je stále kus dítěte. Když má nějaký nápad je prostě nesmírně nadšený a potřebuje se o něj podělit. Kdykoliv si myslíte, že Matthewa už znáte a víte, jakým kreativním způsobem pracuje, přijde s něčím dalším, co je zatraceně chytré. V běžné praxi to znamená, že to je většinou něco, co by mě ani ve snu nenapadlo.

První díl Kingsmana pro tebe znamenal první velkou roli. Připadalo ti natáčení dvojky snazší?

Když jsem pracoval s Matthewem na jedničce, měl jsem neustále pocit, že mě vlastně může kdykoliv vyhodit. Moc jsem toho nenamluvil a držel jsem se zpátky. Teď je ale skóre vyrovnané. Přijde mi to celé jednodušší, když už jsem strávil tolik času natáčením. Cítím se sám mnohem jistější v tom, jak dovedu v rámci celého natáčení a toho, co je s tím spojené, fungovat. A když se na to podívám i jinak, Matthew chce, aby i dvojka byla drsná – a je. Lidi na mě občas na ulici kříčí ´Eggsy!´ a to je něco, co vás ujistí o tom, že je dobře, že jste zpátky a hrajete tu samou postavu a že se od ní vyžaduje určitý výkon. Diváci od vás chtějí to samé, ale zároveň si přejí dostat i něco nového a vzrušujícího. Kingsman naprosto změnil můj život, a když se k tomu začátku vrátím, tak jsem byl plný nadšení a očekávání. Scénář byl skvělý a je to opravdu výborný příběh. Byl jsem tehdy tak moc nadšený, že jsem se do toho všeho pustil i přesto, že mě čekaly problémy ohledně mého studia. Ale jsem teď nejšťastnější člověk na světě.

Změnil jsi nějak přístup ke své postavě?

V jedničcce jsem pořád myslel hlavně na přízvuk a to jsem už teď ve dvojce nedělal. Eggsy se stal součástí mě samotného. Už o tom nepřemýšlím ani vteřinu. Hrál jsem ho od samého začátku a teď už jsem v roli Eggsyho jako doma.

To největší tajemství dvojk, že Colin Firth je zpátky jako Harry Hart, už je venku. Prozradíš nám něco o Eggsyho vztahu s Harrym v Kingsmanovi: Zlatý kruh?

Takže…máme spolu mnoho scén. Jsme přátelé a jsme rádi v přítomnosti toho druhého. Bylo velmi příjemné odvést zase kus dobré práce (smích). Bylo mnoho variant s jakými mohl Matthew v pokračování přijít ohledně Harryho, o tom není pochyb. Ale nejsem si jistý, jestli by film vlastně bez toho vztahu mezi Eggsym a Harrym mohl pokračovat. Ta jejich dynamika a nasazení jsou absolutním základem Kingsmana.

Kimgsman: Zlatý kruh (foto: CinemArt)

Změnil se nějak jejich vztah?

Když se zase znovu potkají, je to nádhera. Je nesmírně působivé, jak se ti dva rádi vidí. Ale z nějakého na první pohled neviditelného důvodu mezi nimi roste napětí. Je to zábavné a má to zajímavou dynamiku. Když byl vztah mezi Harrym a Eggsym v prvním dílu předčasně ukončen, nestalo se tak zrovna za dokonalých podmínek. Bylo to smutné. Eggsy tu situaci tehdy zrovna dobře nenesl. V tomhle dílu tedy jako divák očekáváte smíření, které přijde, ale z různých důvodů nebude v úplně harmonickém módu. A Matthew dobře ví, že v tom je ten klíč. Sice koukáte na všechny ty bitky a zbraně, které z filmu dělají parádní podívanou, ale pro mě osobně to celé stojí na vztahu Harryho s Eggsym.

Na začátku filmu, když dojde k útoku na Kingsman, které pro Eggsyho znamená velké rozpolcení. Čeho přesně se to vlastně týká?

Jde o to, že Eggsy byl v prvním dílu neschopen rozhodnutí. Všechno pro něj bylo tak trochu bezúčelné a neuspokojivé. Ten otravný svět, do kterého byl vtažen mu ukázal směr a smysl. Takže když se to všechno na konci dvojky zase rozpadne na kousíčky, je to naprosté šílenství. Eggsy vlastně úplně neví, co by měl dělat. Někdy prostě nezafunguje ani pokračování filmu. Tady to ale zafunguje, protože se to všechno zresetuje. Všechno bylo v pohodě a teď už zase znova není.

Velkou novinkou dvojky je připojení organizace Statesman, což je vlastně americká obdoba Kingsmana, které Eggsy a Merlin objeví po útoku na jejich mateřskou organizaci. Co můžeš říct k těmhle nově příchozím?

Kingsmanovi muži své peníze vydělávají pánským krejčovstvím a jsou v tom dobří. Tohle odvětví má ale samozřejmě své limity co se peněz a prodeje týká. Statesmani jsou o level výš, když prodávají alkohol. Všichni jsme si mysleli, že Kingsman má fajnové soukromé letadlo, ale ve skutečnosti je to nic oproti tomu, co vlastní Statesman. A na Eggsym je překvapení z toho všeho vidět.

Co se obsazení filmu týká, je to naprosto neuvěřitelné…

Je úžasné. Jednu chvíli jste v krámě s hadrama a najednou vás usadí ke stolu s Jeffem Bridgesem, Colinem Firthem, Channingem Tatumem a Halle Berry! Je to zvláštní pocit, že se toho všeho můžete účastnit. Jsou to takové osobnosti, živé legendy a předvádí takové skvělé herecké výkony.

Kingsman: Zlatý kruh (foto: CinemArt)

A jak to vypadá mezi Eggsym a Statesmanem?

Řekl bych, že nejdříve mezi nimi panuje určitá nedůvěra. Vzájemně o sobě tyhle organizace nikdy neslyšely. Jak na tom vlastně doopravdy jsou, zjistí až když dojde na akci a ke skutečné pohromě. Eggsy a Merlin se ocitnou tváří v tvář agentu Tequilovi a dojde k boji…A nepřál bych vám, abyste se museli prát s Channingem Tatumem. Je to sice tanečník, ale je silný jako býk. Po našem zápasu to odneslo pár mých prstů.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]čtěte také: Recenze: Kingsman: Zlatý kruh[/pullquote]

Řekni nám něco o jednotlivých členech Statesmana.

Ginger, kterou hraje Halle Berry, je ekvivalentem Merlina. Je velmi chytrá a dá se o ní říct, že je prostě ukázkový nerd. Je to takový klidnější charakter oproti postavě Channinga Tatuma, který je hodně velký chlapák a neodpustí si nějaké to chvástání. Miluje nejrůznější zbraně a vychytávky a nedá dopustit na svoje víkendové večírky. Jeden z nich skončí tím, že požije určitou zakázanou látku. Jeff v roli Champagne je pecka. Hraje bývalého alkoholika, ale whiskey je navždycky součástí jeho života. A pak je tu Pedro Pascal, který hraje agenta Whiskeyho. Je to zkušený veterán, absolutní špička a někdo, kdo mě vezme pod svá křídla. Na chvilku to dokonce vypadá, že by se mohl stát mým novým učitelem, když Harry Hart není v takové kondici, v jaké ho známe z dřívějška. Ale pak zjistíte, že Whiskey je tak trochu bezohledný a zároveň i celkem studený čumák.

Kingsman: Zlatý kruh (foto: CinemArt)

No, a pak je tu ještě Julianne Moore v roli ukázkové padoušky Poppy.

…která v sobě nosí cosi děsně dráždivého, stejně jako byl chlad, který v sobě měla Valentinova postava v jedničce. To je téma obou snímků. Žije v nechutně studeném světě, o kterém mluvil Valentine, když počítal s globálním oteplováním. Je snadné rozklíčovat odkud Poppy pochází. Pak už záleží jen na tom, jak moc jste konzervativní. Ale Julianne je miláček. Taky kromě hraní píše pro děti a jakmile se dozvěděla, že mám dvě mladší sestry, poslala jim pár svých knížek. Ve filmu je skvělá, skutečně působí znepokojivě, odporně sladce a zkaženě až do morku kostí. Její smích je děsně strojený a neupřímný.

První film patřil do ranku filmů mládeži nepřístupno speciálně kvůli duhově vybuchujícím hlavám. Je to v druhém snímku podobně?

Z kina určitě nebudete odcházet s pocitem, že Matthew natočil snímek bez akce. Chce to být silná osobnost jakou Matthew je, abyste byli takhle pevní a nekompromisní ve svých rozhodnutích a obstály jste před tlakem, kterému čelíte s komerčně životaschopným materiálem. Jestli se ten první film dal nazvat provokací, pak je tenhle druhý už přímou „tečkou“ mezi oči.

Takže je to film, který by mohl někoho naštvat.

Myslím,že by mohl někoho naštvat a pobouřit ještě víc než se to povedlo v tom prvním Kingsmanovi.

[pullquote align=“full“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Zítra | Soutěž o dárky k filmu[/pullquote]

-red-
připravila: Dagmar Šimková, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast