Das Filmfest začíná zítra – láká na bohatý program oceněných filmů

Už zítra 18. října začne v Praze podvanácté přehlídka aktuální německé, rakouské a švýcarské kinematografie DAS FILMFEST, který potrvá do 22.října. Následně od 30. října do 2. listopadu se bude konat také v Brně. V Praze se na vybrané snímky můžete těšit v kině Lucerna a Atlas.

Festival nabídne přes tři desítky snímků, které jsou rozděleny do tématických sekcí, kdy se většina z nich v Česku objeví vlastně poprvé. Do první sekce pojmenované (BEZ)MOC/ DIE (OHN)MACHT se představí mimo jiné i tři snímky, které následně poputují i do české kinodistribuce. Je to film WESTERN producentů snímku TONY ERDMANN, který své velké úspěchy v německé kinematografii slavil v loňském roce. Dalším snímkem je BOŽÍ POŘÁDEK a třetím filmem je ODNIKUD, který natočil Fatih Akin, jenž byl letos v Cannes oceněn Zlatou palmou a stejně tak i představitelka hlavní role Diane Kruger, která si odnesla cenu za nejlepší herečku.

Festival nabídne i speciální akce, z nichž první je promítání kultovního němého filmu METROPOLIS od Fritze Langa z roku 1927, který se bude promítat ve čtvrtek 19. října v sále Městské knihovny za doprovodu živé hudby uskupení FORMA. I návštěvníci brněnské verze festivalu se na tuto ojedinělou příležitost budou moci těšit v době trvíní brněnské verze festivalu. Langův snímek je považován za jeden z prvních sci-fi snímků vůbec a na festivalu bude k vidění v nově zrestaurované kopii k oslavě devadesáti let od svého vzniku.

Metropolis (foto: archiv)

Dalším doprovodným programem festivalu je promítání oceněného snímku HENRY od Filippa Fusseneggera, který je určen především starším dětským divákům. Promítání snímku proběhne v kině Ponrepo ve spolupráci s cyklem Ponrepo dětem. Po projekci se navíc diváci dozvědí, jak funguje provoz kina, a budou moci nahlédnout i do jeho zákulisí.

Další sekcí je FUTUR PERFEKT, která je přehlídkou snímků žánru sci-fi. Diváci budou moci zhlédnout třeba napínavý švýcarský thriller VÝHEŇ nebo zbrusu nový rakouský LIFE GUIDANCE, který si svou premiéru odbyl teprve nedávno v Benátkách. Nelichotivý obraz naší budoucnosti představí snímek SKRYTÉ REZERVY Valentina Hitze a nebo myšlenkově provokativní východoněmecké koprodukční sci-fi EOLOMEA z roku 1972.

Nechybí ani sekce DAS FILMFESTIVAL SPECIAL, která představí ty nejzajímavější, kritikou ceněné i divácky úspěšné aktuální německy mluvené snímky. Dramaturgové vybrali snímek světoznámém spisovateli Stefanu Zweigovi PŘED RANNÍMI ČERVÁNKY, svěží komedii o různých přístupech k hledání lásky BEAT BEAT HEART. Ocenění Komedie roku 2017 a cenu za nejnavštěvovanější snímek má na kontě film VÍTEJTE U HARTMANNŮ. Za zmínku stojí také snímek SEDMNÁCT, který byl časopisem Rolling Stone označen jako „filmový zázrak“ a nakonec film V ČASE UBÝVAJÍCÍHO SVĚTLA , který vypráví o rodinné oslavě přesvědčeného komunisty a jeho pomalu se rozpadající rodiny, kde je dost prostoru pro vytříbený humor. Za sebe si dovolím upozornit na snímek ZVÍŘATA, který byl letos k vidění na karlovarském festivalu a je koncipován jako snímek plný černého humoru, který současně balancuje až na hraně psychothrilleru s velmi pěkným vizuálem.

Čtvrtou sekci je DIE DOKU, která letos nabízí portrét vizionářského německého umělce a filozofa Josepha Beuyse BEUYS či burcující rakouský snímek SEDLÁKU NÁŠ o současných problémech zemědělství, který se v Rakousku stal jedním z nejúspěšnějších snímku a překonal dokonce i návštěvnost hraných filmů. Pozornosti by neměl ujít ani snímek ČÍNSKÉ ŽIVOTY ULLIHO SIGGA, který dokumentuje intenzivní a mimořádný život podnikatele, diplomata a sběratele umění na pozadí vývoje čísnké společnosti od konce sedmdesátých let až po současnost.

Už nedílnou součástí programu jsou dva bloky krátkých SHORTS, které představí nejzajímavější krátkometrážní snímky německých, rakouských a švýcarských tvůrců.

Na festival přijede i několik hostů z řad režisérů prezentovaných snímků. Letošní ročník tak nabídne rekordní počet diskuzí a setkání s filmovými tvůrci. Jsou jimi Luise Brinkmann (BEAT BEAT HEART), Tim Fehlbaum (VÝHEŇ), Adrian Goiginger (NEJLEPŠÍ ZE VŠECH SVĚTŮ), Valentin Hitz (SKRYTÉ REZERVY), Stefan Konarske (MLADÝ KARL MARX), Johannes Naber (CHLADNÉ SRDCE)a Simon Verhoeven (VÍTEJTE U HARTMANNŮ).

Na slavnostním zahájení festivalu v Lucerně se bude zítra od 19 hodin promítat snímek MLADÝ KARL MARX, který osobně přijede uvést představitel Friedricha Engelse Stefan Konarske.
Snímky jsou uváděny s českými titulky a většina jich bude opatřena i anglickými titulky. Součástí festivalu budou opět i oblíbená dopolední promítání pro školy.

Více informací najdete na www.dasfilmfest.cz.

Dagmar Šimková