Festival francouzského filmu letos oslaví dvacítku

Oblíbený Festival francouzského filmu letos oslaví jubilejní dvacátý ročník. Letos se ponese v duchu oslavy francouzské kinematografie a nabídne reprezentativní průřez francouzskou filmovou tvorbou. Festival slavnostně zahájí předpremiéra velmi očekávané komedie Michela Hazanaviciuse Obávaný, která sklidila úspěch na letošním festivalu v Cannes. V tomto poutavém a vtipném zpracování jednoho období ze života a tvorby nestora francouzské kinematografie Jean-Luc Godarda podává skvělý výkon známý a oblíbený herec Louis Garrel. Letošní ročník festivalu startuje 22. listopadu. Předprodej vstupenek začíná 20. října.


český trailer právě připravujeme

V předpremiéře uvede festival i další novinky z Cannes, mezi nimiž jsou i životopisné snímky Gauguin s Vincentem Casselem v hlavní roli, Rodin s Vincentem Lindonem, či poslední film Micheala Hanekeho Happy End s Isabelle Huppert a Jean Louis Trintignantem v hlavních rolích.

Výběr filmů z Cannes doplní jeho zahajovací snímek Ismaelovy přízraky Arnauda Desplechina, ve kterém se představí Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg a Mathieu Amalric. V rámci předpremiér bude uveden také poslední film Martina Provosta Polibek od Beatrice s Catherine Deneuve a Catherine Frot v hlavních rolích.

Catherine Denevue a Catherine Frot ve filmu Polibek

Komedie Rock’ n Roll režiséra a herce Guillauma Caneta přináší svěží a sebeironický pohled na filmový průmysl a jeho požadavky na věčné mládí filmových hvězd. V hlavních rolích filmových manželů se představí Guillaume Canet a jeho skutečná životní partnerka Marion Cotillard. Dramatický příběh  z první  světové války Na shledanou tam nahoře natočil režisér Albert Dupontel dle stejnojmenné literární předlohy Pierra Lemaitra, který si za svůj román odnesl v roce 2013 prestižní Goncourtovu cenu.

Diváci se mohou rovněž těšit na zdařilou komedii Madame služebná režisérky Amandy Sthers a rodičům s dětmi nabídne festival úspěšný animovaný snímek režiséra Clauda Barrase Můj život Cuketky, který získal cenu za nejlepší animovaný snímek na Berlinale, jakož i dva Césary, cenu Lumière a Evropskou filmovou cenu.

V rámci oslav jubilejního ročníku festivalu se diváci mohou vydat také na filmy z oficiálního výběru festivalu v Cannes z let 2011 – 2016. Pražská část festivalu divákům nabídne retrospektivu výjimečného díla režiséra Jean-Pierre Melvilla, od jehož narození uplyne letos sto let. Uvedeno bude sedm snímků včetně filmů Kněz Léon Morin, Práskač, Osudový kruh nebo Bob hazardér, jež jsou stavebními kameny francouzské kinematografie a staly se odrazovým můstkem filmové kariéry Jean-Paul Belmonda a Alaina Delona.

Jean-Paul Belmondo ve filmu Práskač

Tradiční částí festivalu jsou také sekce Výběr české kritiky, Filmové hity a Večer krátkých filmů. Letošní Výběr české kritiky má na programu aktuální filmová zpracování osudů slavných francouzských hudebníků. Snímek Mathieu Amalrica Barbara vynikajícím způsobem přibližuje postavu slavné francouzské šansoniérky, kterou ztvárnila Jeanne Balibar.

Barbara – Jeanne Balibar, Mathieu Amalric

Osud populární zpěvačky Dalidy mapuje stejnojmenný film režisérky Lisy Azuelos. Snímek Etienna Comara Django pak vypráví příběh francouzského jazzového kytaristy romského původu Django Reinhardta během druhé světové války. V hlavní roli tohoto snímku exceluje Reda Kateb. Výběr české kritiky také nabídne zdařilou adaptaci Maupassantova románu Příběh jednoho života režiséra Stéphana Brizé či dokument Bertranda Taverniera Putování francouzským filmem.

Program 20. Festivalu francouzského filmu doplní soubor krátkých filmů Bratři Lumièrové, které před více než 120 lety natočili vynálezci kinematorgrafie bratři Louis a Auguste Lumièrovi. Pásmo jejich zrestaurovaných filmů vybrali a sestavili filmoví historici Bertrand Tavernier a Thierry Frémaux.

Doprovodná výstava Gaumont – 120 let kinematografie představí v Galerii 35 práci věhlasného filmového studia.  Diváci se mohou těšit také na hudební vystoupení a francouzský trh.

-red-
zdroj: Festival francouzského filmu – FI