Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Podívejte se na Garyho Oldmana v roli Churchilla (ukázka)

V lednu do českých kin vejde drama Joea Wrighta Nejtemnější hodina. Hvězdně obsazené historické drama má v hlavní roli Garyho Oldmana, který ztvárnil postavu Winstona Churchilla v příběhu založeném na skutečných událostech z doby jeho prvních týdnů ve funkci. Díky scenáristovi Anthonymu McCartenovi, navrženému na Oscara, se můžeme podívat na muže, který se za touto ikonou skrývá. 

Churchill, brilantní a duchaplný státník, který je ve svých 65 letech oddaným členem parlamentu, je nepravděpodobným kandidátem na post premiéra, nicméně situace v Evropě je zoufalá. Když Spojenci nadále podléhají nacistům a britská armáda nadále čelí problémům ve Francii, Churchill je s naléhavostí jmenován do funkce 10. května 1940.

Když se hrozba invaze na Spojené království Hitlerovými jednotkami nejasně rýsuje a 300 tisíc britských vojáků zůstává zahnaných do kouta v Dunkirku, Churchill zjišťuje, že jeho vlastní strana proti němu chystá spiknutí a král Jiří VI. (držitel Ceny Emmy Ben Mendelsohn) je skeptický, jestli jeho nový premiér takovou výzvu zvládne. Je konfrontován s nejzazším rozhodnutím – vyjednat s nacistickým Německem mírovou smlouvu a za hrozivou cenu zachránit britský lid nebo pokračovat v bojích s velmi nejasnými vyhlídkami.

S podporou své ženy Clemmie (Kristin Scott Thomas), s kterou žije v manželství již 31 let, hledá Churchill inspiraci v britském lidu, aby stál rozhodně a bojoval za ideály svého národa – volnost a svobodu. Se sjednocením jeho síly a slov mu pomáhá jeho vytrvalá sekretářka (Lily James) – Winston musí napsat a předat lidem takové projevy, které národ sjednotí. Nejen, že Winston musí odolat své vlastní nejtemnější hodině, ale zároveň s tím se snaží navždy změnit směr světových dějin.

Kromě Oldmana se po jeho boku na plátně objeví už zmíněná Kristin Scott Thomas a Lily James, dále pak Stephen Dillane, Ronald Pickup nebo Ben Mendelsohn.

V kinech se Nejtemnější hodina objeví 11. ledna v distribuci společnosti CinemArt.

-red-
zdroj: CinemArt © 2017

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast