Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Severský filmový podzim nabídne 24 filmů ze 7 severských zemí

Osmý ročník festivalu divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí – 8 švédských, 6 dánských, 5 norských, 2 estonské a po 1 snímku z Finska, Islandu a Litvy. V české premiéře uvede 13 filmů. Těšit se můžete na filmové novinky, méně známé snímky staršího data výroby a na vybrané úspěšné tituly z minulých let. Tradiční severský festival bude zahájen ve čtvrtek 9. 11. 2017 v 18 hodin v kině Lucerna dánským dramatem Kráčej se mnou (De standhaftige).

Film Kráčej se mnou vypráví příběh Thomase, který byl během mise v Afghánistánu těžce zraněn a navzdory ztrátě obou dolních končetin se zoufale touží vrátit zpět do boje. V rehabilitačním centru se setkává se Sofií, nadějnou baletkou Dánské královského baletu. Léčba podle Thomase nepostupuje dostatečně rychle, přijímá tedy Sofiinu nabídku pomoci s intenzivnějším rehabilitačním plánem. I přes rozdíly se mezi nimi rozvíjí zvláštní vztah a náklonnost. Režisérka Lisa Ohlin (Šimon a duby) ve filmu využívá motivů skutečných událostí. Představitelé hlavních rolí byli za své herecké výkony v roce 2017 nominováni na cenu Bodil, dánskou obdobu Českého lva.

                                                                   

Mezi další novinky z dánské dílny, která letos nabízí nejvíce mnoho novinek, patří válečné drama Ptáci nad průlivem režiséra Nicola Donata. Snímek pojednává o cestě židovské rodiny, která se roku 1943 pokouší uprchnout z Dánska do Švédska.
Celovečerní debut o dvou dívkách z nefunkční rodiny hledajících rodičovskou lásku režiséra a scénáristy Renného Frelle Petersena Život pod psa byl na Mezinárodním festivalu v Seattlu nominován na hlavní cenu v kategorii začínajících režisérů. Pozornosti diváků by rozhodně nemělo uniknout drama Ten den přijde.

Švédsko je zastoupeno komediálním dramatem Deník darebáka režiséra Ivicy Zubaka o malém zlodějíčkovi Metinovi, jehož tajný deník se nešťastnou náhodou dostane do rukou nakladateli. Metin má najednou plné ruce práce s tím, aby zabránil knižnímu vydání zápisků, ve kterých podrobně popisuje své kriminální aktivity. Dostatek severského humoru zajistí komedie Kyselé Vánoce (En underbar jävla jul). Příběh, ve kterém Simon a Oscar chtějí oznámit svým rodinám, že čekají dítě se svou společnou přítelkyní. A kdy je na to nejlepší čas? No přece o Vánocích.

Norská komedie Staying Alive o okouzlující Marianne, které se život zhroutí poté, co odhalí partnerovu nevěru a za pomoci svérázné kamarádky si opět začíná užívat života, byla na Mezinárodním festivalu v Trondheimu nominována na cenu za nejlepší originální scénář.  Norskou tvorbu dále zastupuje road movie Než začne padat sníh o cestě z východu na západ, kde kvůli záchraně rodinné cti hledá Siyar z Kurdistánu svou sestru, která utekla před domluveným sňatkem. V zimě 2015 uvedl Ole Giæver na našem festivalu českou premiéru filmu Proti přírodě. Ve svém novém filmu Z balkonu řeší existenciální otázky, uvažuje o výchově a zve k nahlédnutí do svého života.

Než začne padat sníh (foto: SF Klub)

Finská tvorba přináší pokračování diváckého hitu Třídní sraz po finsku – rozlučka se svobodou. Jediným festivalovým zástupcem Islandu je romantické drama Reykjavík.

Z pobaltské kinematografie vybíráme estonskou retro komedii Hrdinové o útěku tří mladíků ze sovětského Estonska za pohodlnějším životem ve Švédsku a také estonský remake dánského hitu Třídní sraz po estonsku. Litevská Výletnice je příběhem desetileté dívky, která unikla z deportačního vlaku a vydává se na 6000 km cestu ze Sibiře zpět domů do rodné Litvy.

Třídní sraz po Estonsku (foto: SF Klub)

Na žádost diváků festival znovu přináší švédskou absurdní drama komedii Povídky ze Stockholmu o zkřížení osudů pěti lidí, jejichž životy změní náhlý výpadek proudu. Norská originální teenage romantická komedie Tak už mě sakra polib, pitomče slibuje inteligentní humor, melancholickou atmosféru i krásu severské přírody. V romantickém dramatu Nesmrtelní, o změně zamilovaného dobrodružství v nebezpečnou hru, oslňují hereckými výkony Madeleine Martin a Filip Berg. Nedávno zesnulého švédského herce Michaela Nyqvista si připomeneme v příběhu dirigenta pěveckého sboru Tak jako v nebi, který roku 2005 získal nominaci na Oscara.

Soutěž o vstupenky na festival v Praze

[contact-form][contact-field label=’Jméno‘ type=’name‘ required=’1’/][contact-field label=’E-mail‘ type=’email‘ required=’1’/][contact-field label=’Jaká povolání mají hlavní hrdinové zahajovacího filmu Severského filmového podzimu?‘ type=’radio‘ required=’1′ options=’Lékař a učitelka,Voják a baletka,Topič a uklízečka’/][/contact-form]

Soutěž končí v pondělí 6. listopadu. Pokud chcete odpovědět na soutěžní email soutez@totalfilm.cz, nezapomeňte uvést do předmětu „Severský filmový podzim“ a uveďte své kontaktní údaje.

PRAHA, KINO LUCERNA, 9.-15. 11. 2017
BRNO, SÁL BŘETISLAVA BAKALY, 14.-23. 11. 2017
HODONÍN, KINO SVĚT, 21. 11.-29. 11. 2017
HRADEC KRÁLOVÉ, BIO CENTRAL, 4.-5. 12. 2017
JABLONNÉ NAD ORLICÍ, KAVÁRNA POD KOPEČKEM, 10.-25. 11. 2017
JIČÍN, BIOGRAF ČESKÝ RÁJ, KINOSÁL VALDICE, 7.-28. 11. 2017
JESENÍK, ENNEA CAFFÉ, 9.-30. 11. 2017
KUTNÁ HORA, GASK – GALERIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE, 15.-29. 11. 2017
LIBEREC, KINO VARŠAVA, 30. 11.-2. 12. 2017
OSTRAVA, MINIKINO, 10.-14. 11. 2017
POLIČKA, DIVADELNÍ KLUB POLIČKA, 8. 11.-3. 12. 2017
TŘEBUŠÍN, KINO KALICH, 11. 11. 2017
ÚSTÍ NAD LABEM, FOKUS KAFE, 20.-24. 11. 2017
VESELÍ NAD MORAVOU, KINO MORAVA, 19.-26. 11. 2017
ZLÍN, GOLDEN APPLE CINEMA, 23.-26. 11. 2017

Festival pořádá Severský filmový klub za finanční podpory společnosti Volvo Car Czech Republic s.r.o., Ministerstva kultury ČR, Magistrátu města Brna a ambasád severských států.

-red-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast