Příští rok slavíme 100 let Ingmara Bergmana

Rok 2018 je rokem stoletého výročí narození švédského a divadelního režiséra Ingmara Bergmana. Proto vznikl projekt BERGMAN 100, který byl představen v prostorách Velvyslanectví Švédska v Praze za přítomnosti jeho velvyslankyně Viktorie Li.

Ingmar Bergman (foto: archiv)

Syn zdravotní sestry a pastora, Ingmar Bergman se stal jednou z nejvýznamnějších švédských osobností a jeho význam také dalece přesáhl hranice své mateřské země. Bergmanova práce čítá více než čtyřicet filmů. Jeho režijní kariéra začíná snímkem Krize (1946) a končí filmem Fanny a Alexandr (1982).
Projekt BERGMAN 100 jeho osobnost a práci oslavuje, a proto v průběhu roku proběhne několik akcí pořádané filmovými distribucemi, festivaly a filmovými i divadelními školy. Budou připraveny i nejrůznější doprovodné programy.

Už teď se můžete vydat na výstavu dvaceti plakátů k Bergmanovým filmům v Kině Aero. Výstava obsahuje plakáty československých autorů (Milan Grygar, Libor Fára, Jiří Šalamoun) k filmům uvedených v domácích kinech do roku 1989 a dále také plakáty polských a německých tvůrců.

Plakát k filmu Sedmá pečeť

Oficiálně projekt Bergman 100 odstartuje na festivalu současného severského filmu Scandi, který se bude konat 1.-4. února 2018. Ve speciální sekci bude uvedeno pět Bergmanových klasik: Mlčení, Fanny a Alexandr, Scény z manželského života, Podzimní sonáta a Persona, jejíž slavnostní projekcí bude festival zahájen.

Fanny a Alexandr (1982)

Už od června a října 2018 chystá Skandinávský dům několik odborných akcí, které ikonu švédského filmu představí očima expertů. Jedním z nich bude i dokument švédského novináře českého původu Hynka Palase s názvem Trespassing Bergman a také diskuze s překladateli a filmovými kritiky, které se uskuteční v Praze a Brně.
V zatím neupřesněném letním termínu následujícího roku by se pak po tři letní večery měla výjimečně veřejnosti otevřít zahrada Velvyslanectví Švédska. V improvizovaném letním kině se bude promítat výběr Bergmanových filmů na základě osobního výběru velvyslankyně Viktorie Li.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti (27. července- 5. srpna 2018) na svém 44. ročníku připraví největší bergmanovskou přehlídku roku. Během svého trvání promítne 14 celovečerních filmů a 3 dokumenty, které mapují klíčová témata Bergmanovy tvorby na poli filmu, divadla i televize. Na festival přijede i významná švédská historička a autorka první bergmanovské monografie Mareet Koskinen a také režisérova „ pravá ruka“, Katinka Farago, která s ním spolupracoval po tři desetiletí.

Od 3. do 9. října se v Praze a dalších regionech bude konat Be2Can, kde se tématická sekce zaměří na vztah Ingmara Bergmana s nejvýznamnějšími evropskými festivaly.  Promítat se bude jeho sedm jeho- Úsměvy letní noci, Sedmá pečeť, Pramen panny, Šepoty a výkřiky, Než se rozední, Jako v zrcadle a Lesní jahody. Kromě toho proběhne i odborný panel a tématická přednáška.

Další říjnovou akcí bude Bergmanovský divadelní týden v Divadle Kolowrat, v jehož rámci vzniknou dvě nové bergmanovské inscenace. Nachystané jsou i přednášky a diskuse.

-red-
foto/video: archiv, Bergman 100

Článek jsme oštítkovali takto:

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.